donderdag, oktober 27, 2005

Meldpunt voor grote aantallen dode vogels

DEN HAAG - Mensen, die een groot aantal dode of zieke vogels zien, kunnen zich melden bij de meldkamer van de Algemene Inspectiedienst (AID) van het Ministerie van Landbouw. De meldingen kunnen zorgen voor een snelle signalering van de vogelgriep onder wilde vogels in Nederland.
De Voedsel en Waren Autoritet (VWA), die dit advies donderdag publiceerde, benadrukte daarbij dat het niet gaat om één dode vogel. De ervaring leert dat mensen sinds de uitbraken van de vogelgriep in Europese landen "iedere dode mus die van het dak gevallen is" melden.
"De laatste weken is er een sterke toename van het aantal meldingen, voornamelijk van particulieren", aldus een woordvoerder van de AID.
Zowel de twee inspectiediensten benadrukken dat vogels ook aan andere zaken dan de vogelgriep kunnen overlijden. "Dagelijks sterven er veel vogels aan natuurlijke oorzaken dus één dode vogel is geen reden voor ongerustheid", aldus de VWA in de richtlijn.
Wanneer mensen bijvoorbeeld en flink aantal dode zwanen vinden in een park in de wijk, kunnen zij dit melden bij de AID-meldkamer (nummer 045-5466230). De inspectiedienst zal zo nodig de VWA inschakelen. Die beoordeelt vervolgens of een dierenarts ter plaatse poolshoogte moet gaan nemen.
(Bron)

Geen opmerkingen: