Nuon voorziet hoge energierekening
AMSTERDAM - Stroomleverancier Nuon gaat ervan uit dat een gemiddeld huishouden het komend jaar 135 euro meer moet betalen voor zijn energie. Het bedrijf heeft woensdag zijn voorlopige tarieven voor 2006 bekendgemaakt.
De stijging is volgens een woordvoerster het directe gevolg van de dure olie. Nuon rekent de hogere olieprijs door in zijn gas- en elektriciteitsprijzen. Volgens Nuon komt de energienota voor een gemiddeld huishouden uit op 2047 euro. Dit jaar bedraagt de aanslag 1892 euro. De rekening is opgebouwd uit kosten voor levering, netbeheer, belasting en BTW. Nuon gaat uit van een gemiddeld verbruik van 3500 kilowattuur (kWh) elektriciteit en 1820 kubieke meter gas.
Vanaf januari 2006 betaalt een klant bij Nuon met een gemiddeld energieverbruik op jaarbasis 1006 euro voor de levering van energie. Dat bestaat uit 719 euro voor gas en 287 euro voor elektriciteit. Over de energiebelasting en de kosten voor netbeheer kon het bedrijf niets zeggen, omdat de overheid en Tennet die tarieven vaststellen. Essent presenteert over enkele weken zijn tarieven voor volgend jaar. Een woordvoerder van het bedrijf verwacht echter niet dat die sterk zullen afwijken van die van Nuon.
Volgens de woordvoerster zou stroom nog duurder zijn geworden als niet was overgegaan tot liberalisering van de energiemarkt. Nu zijn er meerdere aanbieders en wordt er scherper geprijsd. "De concurrentie werkt." Nuon heeft ruim twee miljoen klanten en is na Essent de grootste energieonderneming van Nederland.
Om zijn klanten bewuster van de energiekosten te maken begint Nuon met een voorlichtingscampagne. Zo kost het in de standby-stand zetten van televisies of opladers voor mobiele telefoons jaarlijks zo'n 40 euro. Onderzoek wijst volgens Nuon uit dat klanten gemiddeld 20 procent op hun energierekening kunnen besparen.
Oppositiepartij PvdA wil dat het kabinet nog voor het weekeinde duidelijk maakt hoe het de hogere energiekosten voor consumenten gaat compenseren. Premier Balkenende heeft compensatie toegezegd als blijkt dat de verwachte koopkrachtverbetering in 2006 'verdampt'. Het kabinet wil echter de situatie pas in december bekijken.
CDA-fractievoorzitter Verhagen, samen met de PvdA initiatiefnemer van de energiecompensatie, wil woensdag in het mondelinge vragenuur al van het kabinet horen wat de energieprijzen voor de koopkracht van burgers betekenen.
De PvdA wil snel duidelijkheid om compensatie nog via het Belastingplan voor volgend jaar mogelijk te maken. De Tweede Kamer bespreekt de belastingmaatregelen over ruim een week. Als compensatie denken CDA en PvdA aan een hogere heffingskorting in de energiebelasting.
(Bron)
Verhagen eist energiecompensatie per 1 januari
DEN HAAG - Fractievoorzitter Verhagen van het CDA eist dat het kabinet vóór 1 januari maatregelen neemt om de burgers te compenseren voor de hogere energierekening volgend jaar. Gebeurt dat niet, dan "regelen wij het zelf", dreigde hij woensdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer.
Verhagen voelde daar minister Zalm van Financiën aan de tand naar aanleiding van berichten dat de energieleverancier Nuon uitgaat van een olieprijs van 58 dollar per vat in 2006. De Kamer schaarde zich in september unaniem achter een motie van Verhagen om met compensatiemaatregelen te komen als de olieprijs volgend jaar hoger is dan 50 dollar per vat. Een hogere olieprijs zou de koopkrachtstijging die het kabinet voor 2006 beloofd heeft teniet doen, vreest de Kamer.
Verhagen gaat ervan uit dat nu Nuon rekent met een prijs van 58 dollar per vat, de overige energiebedrijven dit voorbeeld zullen volgen. "Nuon zal trendsettend zijn", hield hij Zalm voor. Bij een prijs van 58 dollar per vat stijgt de energierekening volgend jaar gemiddeld met 155 euro per huishouden, terwijl het kabinet was uitgegaan van een stijging van 100 euro.
Zalm toonde zich dinsdag nog niet bereid om nu al met toezeggingen te komen, zoals Verhagen vroeg. Hij hield vast aan het kabinetsvoornemen om pas begin december de stand op te maken. Niet alleen de energierekening, maar ook bijvoorbeeld een lagere inflatie als gevolg van de 'supermarktoorlog' kan het koopkrachtbeeld beïnvloeden, betoogde hij. Volgens Zalm is er begin december nog tijd genoeg om "snel" met maatregelen te komen. Hij noemde daarbij niet de datum van 1 januari.
Zalm noemde twee mogelijkheden om de koopkracht te repareren. De eerste is een verlaging van de energiebelasting, zoals de Kamer al had gesuggereerd. De tweede houdt in dat het bedrag van 52 euro die ieder huishouden jaarlijks betaalt om de opwekking van schone energie te stimuleren, wordt geschrapt. Die maatregel zou naar verhouding gunstig uitpakken voor de lagere inkomensgroepen, aldus Zalm.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten