woensdag, oktober 26, 2005

Vangrails worden motorvriendelijk

Delen van de vangrails langs rijkswegen worden 'motorvriendelijk' gemaakt. De belangenvereniging van motorrijders MAG moet aangeven welke stukken volgens haar gevaarlijk zijn, waarna de vangrails daar worden aangepast. Deze toezegging heeft minister van Verkeer Karla Peijs (CDA) de Tweede Kamer woensdag gedaan.
De paaltjes waarop vangrails rusten, zouden levensgevaarlijk zijn voor motorrijders die onderuit gaan. Wanneer een motorrijder valt en met de paaltjes in aanraking komt, leidt dat vaak tot zwaar lichamelijk letsel, stelt de MAG. "Zelfs onthoofdingen komen voor", zegt woordvoerder Wim Taal. Een vangrail kan motorvriendelijk worden gemaakt door een onderplank tegen de bestaande vangrail te bevestigen.
De MAG kan nog niet zeggen welke plekken het meest gevaarlijk zijn. De vereniging begint hiernaar binnenkort een onderzoek in samen met Rijkswaterstaat.
In overleg met de provincies zijn de rails langs provinciale wegen in veel gevallen al aangepast. Op de rijkswegen blijkt dit een probleem. Deze vangrails moeten voldoen aan een Europese norm, waarin niet is voorzien is vangrails. Taal pleit daarom voor aanpassing van de Europese richtlijn, zodat motorrijders in de hele Europese Unie worden beschermd.
Peijs eist wel een tegenprestatie van de motorrijders. Zij moeten in hun bladen aandacht besteden aan het belang van snelheidsbeperking. "Want nu zie ik van een motorrijder vaak niet meer dan een stofwolk."
(Bron)

Zijn die wegen zo stoffig dan?

Geen opmerkingen: