woensdag, oktober 26, 2005

PvdA: Muziekzenders deels oorzaak groepsverkrachtingen

De muziekzenders TMF en MTV zijn deels de oorzaak van het toenemend aantal groepsverkrachtingen gepleegd door jongeren. Dat stelt de PvdA woensdag. Kamerlid Jeroen Dijsselbloem vindt dat de zenders 'zichzelf moeten gaan censureren'. "Ik denk dat het voortdurend uitzenden van clips waarin vrouwen worden weggezet als gebruiksvoorwerp mede de oorzaak is van het stijgende aantal verkrachtingen."
De sociaal-democraten reageren hiermee op het nieuws dat in Rotterdam acht minderjarige jongeren zijn opgepakt voor het verkrachten van een meisje. Eerder kwamen in Rotterdam al enkele andere groepsverkrachtingen onder jongeren aan het licht.
De grootste oppositiepartij in de Tweede Kamer wil drie maatregelen nemen in de strijd tegen de verkrachtingen, zegt Dijsselbloem. Seksuele voorlichting moet volgens hem beginnen op de lagere school. Daarnaast zou het kabinet meer geld moeten uittrekken voor de ondersteuning van ouders die moeite hebben met de opvoeding van hun kind. "Steeds meer gezinnen trekken het niet. De jongeren belanden op straat en gaan daar over de schreef", stelt Dijsselbloem.
Bovendien 'kunnen TMF en MTV de discussie niet langer ontlopen', als het aan het Kamerlid ligt. "Zij zullen zich echt rekenschap moeten gaan geven van de effecten van de aanhoudende reeks muziekclips waarin dag en nacht 'pimps' op een walgelijke en respectloze manier 'bitches' als gebruiksvoorwerp behandelen."
Dijsselbloem, die verwacht steun te krijgen van in ieder geval het CDA en de kleine christelijke partijen, gaat de voorstellen bij diverse ministers aan de orde stellen. "Daar beginnen we volgende week mee, bij het begrotingsdebat over Volksgezondheid." Ook de ministers van Justitie en Onderwijs wordt gevraagd actie te ondernemen, zegt Dijsselbloem.
Het CDA, de SGP en de ChristenUnie waren woensdagavond niet bereikbaar voor commentaar.
(Bron)

De bedoelde clips zijn ranzig, maar zouden die een gezond denkend iemand nou echt ineens laten denken: hm, dat ga ik eens in het eggie doen?

Geen opmerkingen: