dinsdag, november 08, 2005

Nederlandse website biedt genetische testen aan

Genetische testen zijn vanaf dinsdag beschikbaar via een Nederlandse website. De tussenkomst van een arts bij de aanvraag is daardoor overbodig geworden. Belangstellenden kunnen gebruik maken van een zelftest. Het Nederlandse huisartsen Genootschap (NHG) ziet de zelftest niet zitten.
De test is bedoeld om de genetische aanleg voor lactose-intolerantie en glutenintolerantie te achterhalen. Indien deze aandoeningen tijdig worden geconstateerd, kunnen complicaties worden voorkomen.
De zelftester moet met behulp van een wattenstaafje een beetje wangslijmvlies uit de mondholte in een testbuisje doen. Het monster wordt naar een testlab in Duitsland gestuurd. Voor het bespreken van de resultaten wordt een in Nederland erkende arts telefonisch geconsulteerd.
Het Nederlandse huisartsen Genootschap (NHG) kan zich niet vinden in het aanbieden van een zelftest. Normaal gesproken bepaalt een arts of het aanvragen van een genetische test zinvol is voor een patiënt. Het NHG vindt dat sprake moet zijn van een behandelrelatie tussen de patiënt en een arts, voordat een test wordt aangevraagd. Van een via internet aangestuurde arts is niet bekend hoe onafhankelijk hij is, verklaart woordvoerder Caroline Wortman van het NHG.
Initiatiefnemer De Meere zegt de eerste website te hebben die 'dergelijke testen online aanbiedt in Europa'. Hij begon met het verstrekken van genetische tests via internet naar aanleiding van de belangstelling die ervoor zou zijn in de Verenigde Staten.
Vooralsnog wordt alleen binnen Nederland geleverd, maar de mogelijkheid bestaat de tests vanuit andere Europese landen te bestellen. De initiatiefnemer legt uit dat de activiteiten via het internet legaal zijn, zolang een erkende arts wordt geconsulteerd bij het bespreken van de resultaten. De internetapotheek is van plan begin volgend jaar meer genetische tests via internet beschikbaar te maken. Deze tests zijn gericht op hoge bloeddruk en botontkalking.
(Bron)

Geen opmerkingen: