dinsdag, november 08, 2005

Verhuizing Birmaanse regering verbijstert gezanten

Buitenlandse diplomaten en VN-personeel zeiden dinsdag verbijsterd te zijn over de abrupte, geheimzinnige verhuizing van het Birmaanse regime van de hoofdstad Rangoon naar een provinciestadje, Pyinmana, ongeveer vierhonderd kilometer ten noorden van de hoofdstad. Waarnemers menen dat de bizarre vertoning is ingegeven door angst voor een Amerikaanse aanval.
Zondag vertrokken de eerste konvooien vrachtwagens met personeel en uitrusting van de ministeries uit Rangoon op weg naar Pyinmana. De exodus van ambtenaren en hun spullen ging maandag en dinsdag onverminderd door. Minister van informatie brigadegeneraal Kyaw Hsan bevestigde maandag de verhuizing op een persconferentie, maar kon niet zeggen wanneer het karwei zou zijn geklaard of wat de toekomstige status van Rangoon wordt. Hij gaf geen verklaring voor de verhuizing. Hij zei slechts dat het land zich ontwikkelt, vooral in de grensregio's, en dat er 'een commando- en controlecentrum' nodig is op een strategische locatie. De staatsradio en -televisie maakten geen melding van de verhuizing.
Onderminister van buitenlandse zaken Kyaw Thu zei maandag dat het corps diplomatique via een bureau in Rangoon met Pyinmana kan communiceren. Voor urgentie kwesties kan een fax worden verstuurd. "Dit is een ramp", reageerde een westerse diplomaat. "We zitten nu al met grote vertragingen; dat wordt waarschijnlijk alleen maar erger als we Pyinmana moeten faxen."
De grote geheimzinnigheid rond de verhuizing leidt tot wilde speculaties over de redenen. Een populaire theorie is dat de nieuwe hoofdstad gemakkelijker te verdedigen valt dan Rangoon, mochten de Verenigde Staten een aanval op het land lanceren. Washington oefent aanhoudend kritiek uit op de junta, die weigert de macht over te dragen aan een democratisch gekozen regering en een slechte reputatie geniet op het punt van de mensenrechten.
Pyinmana ligt aan de autoweg van Rangoon naar de op een na grootste Birmaanse stad, Mandalay. Het nieuwe regeringscomplex ligt evenwel ruim dertig kilometer van het stadje. Er is ruim drie jaar aan de bouw van de nieuwe regeringszetel gewerkt. Volgens ingewijden zijn in Pyinmana de residentie van de premier, ambassades, een vliegveld, een ziekenhuis, een golfbaan, hotels en onderkomens voor de ministeries gebouwd.
De plotselinge verhuizing veroorzaakt ook onzekerheid en frustraties onder ambtenaren, van wie velen zonder enige waarschuwing te horen kregen dat ze hun spullen moesten pakken omdat ze waren overgeplaatst. "Mijn echtgenoot kreeg pas zaterdag te horen dat hij naar Pyinmana moest vertrekken. Hij moest zijn documenten snel bijeengaren en de volgende dag vertrekken", zei de vrouw van een hoge medewerker van het ministerie van handel. "We kunnen hem nog niet volgen, omdat mijn kinderen nog naar school gaan en mijn man niet weet wanneer hij voor zijn bezittingen terug kan komen."
(Bron)

Geen opmerkingen: