Winkelcriminaliteit nog steviger aangepakt
LEIDSCHENDAM - Afspraken tussen de overheid en de detailhandel hebben de afgelopen twee jaar geleid tot een flinke daling van de winkelcriminaliteit. Maar de schade van binnenuit bleef hoog: eigen personeel is verantwoordelijk voor 30 tot 40 procent van alle winkeldiefstallen. Nieuwe maatregelen moeten dat tegengaan. "Het is een heel gevoelig onderwerp."
Dat zei co-voorzitter E. Hamming van het Platform Detailhandel dinsdag bij de ondertekening van het nieuwe convenant Aanpak Winkelcriminaliteit II. In het winkelcentrum Leidsenhage in Leidschendam bezegelden de ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Van Gennip (Economische Zaken) de overeenkomst met de detaillisten. Doel is dat in 2008 de winkelcriminaliteit met minimaal 20 procent is verminderd in vergelijking met 2004. De afspraken zijn een vervolg op het eerste convenant uit 2003.
Volgens Hamming is een kleine kern verantwoordelijk voor de grote bulk van alle diefstallen door het personeel. In de detailhandel werken 700.000 mensen, van wie er 1000 tot 2000 zouden stelen. De schade en het aantal zijn schattingen, zegt Hamming, want het is moeilijk te meten. Sommigen gaan jaren door met stelen en veroorzaken veel schade. Ze gebruiken veel trucs om de spullen mee te nemen, aldus Hamming, die daar verder niet over uit wil wijden.
Een nieuw namenregister moet winkeliers behoeden om malafide types in dienst te nemen. Personen tegen wie een serieuze aangifte is gedaan, komen drie jaar lang op die lijst. Steeds meer aangesloten bedrijven kunnen de namen checken. Verder komt er een handreiking voor de winkeliers om hen wegwijs te maken in procedures en controlesystemen.
Bijna alle oude afspraken uit 2003 zijn met succes afgerond. Alleen lukt het niet om eind 2006 ten minste een vijfde van de artikelen onzichtbaar te beveiligen tegen diefstal. In de nieuwe afspraken blijft de landelijke overvalcoördinator, die zich ook gaat bezighouden met ramkraken. Het aantal overvallen is afgenomen met 16 procent. Tot september waren er dit jaar 525 overvallen gepleegd.
Minister Remkes laat bekijken of in meer gemeenten een verbod kan komen op de zogeheten rooftassen en andere spullen die worden geprepareerd voor diefstal zoals buggy's, jassen, paraplu's en schoenendozen. De verboden tot nu toe zijn succesvol. Verder komt er een proef met radio frequency identification om artikelen te beveiligen. Daarbij wordt een chip aangebracht die zo groot is als een speldenknop. Deze techniek staat nog in de kinderschoenen.
Verder moet de kwaliteit van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) omhoog. Vanaf 2006 moeten jaarlijks twintig tot vijftig nieuwe KVO-projecten beginnen, waarmee winkelgebieden actief aan de slag gaan met veiligheid. Sinds 2001 zijn 130 KVO-projecten begonnen en haalden 33 winkelgebieden een certificaat.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten