Staatsloterij onderzocht Postcodeloterij
Accountantsbureau KPMG heeft in 2001 een grootscheeps onderzoek gedaan naar de Postcodeloterij om misstanden naar boven te brengen. In opdracht van de Staatsloterij werd een rapport uitgebracht van duizenden pagina's lang. Toen dat niet het gewenste resultaat had, werd een particulier recherchebureau ingeschakeld.
Het bureau zette detectives in die in het geheim de directeuren Boudewijn Poelman, Simon Jelsma, Herman de Jong en Frank Leeman van de Postcodeloterij filmden en hun financiƫle handel en wandel onderzochten. Vooral Poelman viel op. Hij wordt in het rapport getypeerd als een voormalig 'links activist'. Daarnaast werden niet-openbare dossiers bekeken en stichtingen en bv's in kaart gebracht, evenals hun vermogen. Ook onroerend goed en auto's zijn geteld en beschreven.
De Staatsloterij, voor honderd procent eigendom van de Staat, wilde de Postcodeloterij in diskrediet brengen. De instelling zelf wil dat echter niet bevestigen. De toenmalige leiding van de Staatsloterij heeft een zwijgplicht, de huidige top wil er niets over kwijt.
Voorzitter van de raad van commissarissen van de Staatsloterij Korthals Altes weet wel van het bestaan van de onderzoeken, maar zegt destijds niet op de hoogte te zijn geweest van opdrachten en inhoud. "Ik heb me ervan gedistantieerd. De raad vond het niet gepast." Wouter Bos (PvdA) was destijds als staatssecretaris van Financiƫn politiek verantwoordelijk voor de loterij.
(Bron)
De humor is natuurlijk dat ze blijkbaar niets hebben kunnen vinden dat dubieus was. Dus heeft de Staatsloterij een bak geld uitgegeven en de Postcodeloterij heeft gratis een bewijs van goed gedrag - in elk geval op dit punt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten