Britse probleemgezinnen krijgen 'supernanny'
LONDEN - Britse probleemgezinnen die hun buurtgenoten in ellende dompelen krijgen fulltime-'supernanny's' in een nieuwe poging van de regering om asociaal gedrag aan te pakken. De overheid gaat strenge opvoeders inzetten om orde en rust te brengen in chaotische gezinnen, net zoals in het televisieprogramma Supernanny op vrijwillige basis gebeurt, meldde de krant The Sunday Times zondag.
De aanwezigheid van de speciaal getrainde maatschappelijk werkers in een gezin kan tot vijftien maanden duren. Vrijwilligheid zoals op de televisie is er echter niet bij aan de kant van de hulpontvangers. Er is geen ontsnappen aan, schrijft The Sunday Times. De overheids-supernanny's komen 's ochtends en gaan pas 's avonds weer weg als de kinderen in bed liggen. Zij mogen alles doen wat binnen de wet valt om de woning binnen te komen in het geval niemand de deur open wil doen.
Iedere ochtend arriveert de gezinsopvoedkundige om te kijken of iedereen wel is opgestaan en om te zien of de kinderen goed hebben ontbeten en netjes genoeg aangekleed zijn om naar school te gaan.
Nietsnutten van ouders worden gemaand een baan te gaan zoeken. De ouders krijgen les in opvoeden, koken, budgetbeheer en ook leren zij hoe zij hun woede moeten beheersen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken - dat met de uitvoering belast is - verwacht veel van het plan, maar de oppositie vindt het belachelijk. Schaduwminister van Binnenlandse Zaken David Davis vindt dat de regering het geld beter aan iets anders kan besteden dan aan deze ultieme uiting van de verzorgingsstaat. "Nog geen jaar geleden zei premier Blair dat hij iemand anders' kinderen niet voor hen kan opvoeden. Nu lijkt het erop dat hij nou net dat gaat doen."
Op dit moment houden zich tot tien overheidsdiensten bezig met gezinnen die problemen veroorzaken. Dat bergt het gevaar in zich dat degenen die hun gedrag niet willen veranderen de diverse dienstverleners tegen elkaar kunnen uitspelen.
De kosten van een 'nannybehandeling' kunnen oplopen tot meer dan 20.000 euro. Een hoge functionaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken zei tegen The Sunday Times dat dat geld zo wordt terugverdiend omdat de kosten van de jeugdzorg worden bespaard.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten