maandag, maart 06, 2006

Allochtone vrouwen slecht opgeleid

DEN HAAG - Van alle Turkse en Marokkaanse vrouwen in Nederland tussen de 15 en 64 jaar heeft ongeveer twee derde maximaal basisonderwijs gekregen. Een groot deel van deze vrouwen is nooit naar school geweest. Onder autochtone vrouwen is een op de tien slecht opgeleid. Dat blijkt uit een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP).
Bij Turkse en Marokkaanse vrouwen die zelfs geen basisschool hebben bezocht, gaat het vooral om huwelijksmigranten en vrouwen uit de eerste generatie. Ook veel Somalische en Afghaanse vrouwen zijn niet of nauwelijks opgeleid, aldus het SCP maandag.
Surinaamse en Antilliaanse vrouwen doen het relatief goed onder de allochtone bevolking. Van hen heeft minder dan een kwart slechts basisonderwijs genoten. Onder alle allochtonen geldt dat mannen uit dezelfde minderheidsgroep gemiddeld hoger zijn opgeleid dan de vrouwen.
Ook de jongere allochtone vrouwen blijven achter. Van de Turkse en Marokkaanse vrouwen tot 35 jaar beschikt ongeveer een derde over een startkwalificatie, oftewel een afgeronde mbo-opleiding op niveau 2 of een havo/vwo-diploma. Bij de Turkse en Marokkaanse mannen van dezelfde leeftijd ligt dit aandeel op 40 procent.
Surinaamse en Antilliaanse vrouwen doen het ook op jongere leeftijd beter. Zij hebben zelfs vaker een startkwalificatie dan mannen uit dezelfde groep, namelijk 60 procent tegen 51 procent.
Voor autochtone vrouwen en mannen geldt hetzelfde percentage van ongeveer 80.
(Bron)

Geen opmerkingen: