zaterdag, maart 11, 2006

Tribunaal meldt overlijden Milosevic

BELGRADO - Slobodan Milosevic is overleden. Dit heeft een welingelichte bron bij de griffie van het Joegoslavië-Tribunaal zaterdag aan het ANP bevestigd. De ex-president van Joegoslavië is even na negen uur dood aangetroffen in zijn VN-cel in Scheveningen.
Milosevic is dood aangetroffen in zijn bed in zijn VN-cel in Scheveningen, aldus de eerste schriftelijke bevestiging die het VN-hof in Den Haag zaterdag heeft gegeven van het overlijden. De bewaker die het stoffelijk overschot heeft gevonden, heeft onmiddellijk zijn meerdere geïnformeerd en medische hulp ingeroepen. Die kon alleen nog maar constateren dat Milosevic dood was.
De Kroatische president Mesic liet weten het spijtig te vinden dat de Joegoslavische ex-president is gestorven voordat er een vonnis kon worden geveld over zijn rol in de oorlogen in Bosnie en Kroatie. Mesic noemt het jammer dat Milosevic niet meer "zijn verdiende straf" kan krijgen voor het Joegoslavie-Tribunaal in Den Haag.
De Nederlandse politie en een Nederlandse lijkschouwer zijn begonnen aan een onderzoek. Er komt een lijkschouwing en een toxicologisch onderzoek. De president van het Joegoslavië-Tribunaal, de Italiaanse rechter Fausto Pocar, heeft een grondig onderzoek gelast.
Enkele tientallen verslaggevers, cameramensen en fotografen zijn zaterdagmiddag naar de VN-gevangenis in Scheveningen gekomen. Politiemensen zetten de weg bij de gevangenis af met dranghekken.
Milosevic is volgens minister Bot van Buitenlandse Zaken een natuurlijke dood gestorven. "Het is in eerste instantie een zaak van de Verenigde Naties, maar ik heb begrepen dat Milosevic een natuurlijke dood is gestorven". Dat zei Bot zaterdag vanuit Salzburg, waar hij overleg bijwoonde met zijn Europese collega's.
Bot noemt het "treurig dat het zo gelopen is voor de slachtoffers van Milosevic". "Het was beter geweest, ook vanuit historisch perspectief, als het recht zijn loop had kunnen hebben. Het is ook treurig dat het hele proces nu niet kan worden afgerond."
Milosevic is voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag aangeklaagd wegens genocide en schending van de mensenrechten voor zijn rol in de Balkanoorlogen.
De broer van Slobodan Milosevic, Borislav, zei zaterdag tegen het persbureau Interfax dat het Joegoslavië-Tribunaal "geheel verantwoordelijk" is voor de dood van de voormalige president van Joegoslavië.
"Milosevic is in Den Haag niet gestorven, hij werd vermoord,", aldus de onofficiële voorzitter van de Socialistische Partij van Servië Iviva Dacic. "Hij is systematisch gedood door alle jaren die hij in Den Haag heeft doorgebracht", stelde Dacic. "Dit is een groot verlies voor Servië, het Servische volk en de Socialistische Partij van Servië."
Milosevic had al jaren last van hoge bloeddruk. Ook had hij door zijn marathonproces voor het Joegoslavië-Tribunaal geregeld last van uitputtingsverschijnselen. Tevens werd hij wel eens vaker door griep geveld.
Het Milosevic-proces voor het VN-hof in Den Haag is meer dan twintig keer onderbroken geweest wegens ziekte van de verdachte. Onlangs nog hadden de rechters een verzoek van Milosevic afgewezen om naar Moskou te mogen gaan voor een specialistische medische behandeling.
De Serviër werd geboren op 20 augustus 1941. Vanaf de jaren '80 klom hij snel op in de rangen van de Joegoslavische Communistische Partij. Hij wordt gezien als een van de architecten achter de verschillende oorlogen die in de jaren '90 tijdens het uiteenvallen van het land werden gevoerd.
Milosevic was dan ook de belangrijkste verdachte die in handen was van het tribunaal. Dat heeft hem op meer dan zestig punten aangeklaagd, waaronder wegens misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden. Hij werd op 28 juni 2001 overgebracht naar Den Haag, waar in februari 2002 het proces begon.
(Bron)

Geen opmerkingen: