maandag, maart 06, 2006

Ex-president Babic pleegt zelfmoord in Scheveningen

DEN HAAG - De voormalig Kroatisch-Servische president Milan Babic heeft zondag zelfmoord gepleegd in de VN-gevangenis van Scheveningen. Dat heeft de griffie van het Joegoslavië-Tribunaal maandagochtend officieel bevestigd. Babic (50) had maandagochtend verder moeten getuigen in het proces tegen zijn opvolger Milan Martic. De zaak-Martic is afgelast.
Babic gooide het in 2003 op een akkoordje met hoofdaanklaagster Carla Del Ponte en legde een gedeeltelijke schuldbekentenis af. Hij werd veroordeeld tot dertien jaar cel. Hij zegde toen toe tegen andere verdachten te getuigen. Eerder trad Babic op als getuige tegen de voormalige Servische president Slobodan Milosevic.
Het is de tweede keer dat in de VN-gevangenis in Scheveningen iemand zelfmoord pleegt. In juni 1998 pleegde de Kroatische Serviër Slavko Dokmanovic met een stropdas zelfmoord in zijn cel. Hij was aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden na de val van Vukovar in 1991.
Babic werd op 26 februari 1956 geboren in de Kroatische plaats Kukar. Hij werd tandarts en kreeg in 1989 de positie van een van de directeuren van het medisch centrum van Knin, dat later de hoofdstad zou worden van de Krajina-republiek van Kroatische Serven, die niet door het Tudjman-bewind in Zagreb wilden worden geregeerd.
Babic werd in december 1991 president van de Krajina-republiek. Hij bekleedde die functie tot februari 1992. Later werd hij achtereenvolgens minister van Buitenlandse Zaken en premier van de Krajina-republiek. Hij bleef premier totdat Tudjman in augustus 1995 met zijn offensief Operatie Storm een einde maakte aan de Krajina-republiek. Babic vluchtte naar Servië.
Babic heeft schuld bekend aan de etnische vervolging van de etnische Kroaten die in de Krajina-republiek leefden.
(Bron)

Geen opmerkingen: