dinsdag, februari 27, 2007

Boerenlied verdeelt Zuid-Afrika

KAAPSTAD (ANP) - Een ballade over de Boerenoorlog verdeelt Zuid-Afrika. Het loflied op Boerengeneraal Koos de la Rey zou een oproep zijn aan blanke Zuid-Afrikanen zich tegen de multi-etnische regering te verzetten.
De Afrikaanstalige rocksong De la Rey werd meteen een groot succes bij de 2,5 miljoen Afrikaners, de inwoners van Nederlandse afstamming. Tijdens concerten begonnen fans met de oude oranje-wit-blauwe vlag van het Zuid-Afrika tijdens de apartheid te zwaaien.
In kranten en op websites zijn discussies gaande over de inhoud van het lied met het refrein: "De la Rey, De la Rey, kom leidt de Boeren, verenigd met u zullen we opkomen of ondergaan." In stemmingen op het internet tonen deelnemers zich fel voor- of tegenstander van het spelen van het lied in het openbaar. De Amerikaanse krant The New York Times sprak dinsdag over een bijtend nationaal debat met een vaak raciale ondertoon.
Een van de schrijvers van de ballade, Louis Pepler alias Bok van Blerk, noemt de ophef onzin. Hij bestempelt De la Rey als een testament van Afrikaner-trots. "Ik maak deel uit van ons regenboogland. Maar ik ben één van de kleuren en ik kom op voor wie ik ben." Pepler en zijn bandleden weigeren dan ook gevoelige zinnen weg te laten.
Het ministerie van Kunst en Cultuur waarschuwde onlangs voor de mogelijkheid dat een minderheid van extreem rechtse lieden de ballade voor eigen doeleinden zou kunnen 'kapen'. In een reactie riep de grote, voornamelijk blanke partij Democratische Alliantie de regering op dan ook maar het lijflied van mogelijk nieuw president Jacob Zuma (Bring Me My Machine Gun) op subversie te onderzoeken.
(Bron)

Geen opmerkingen: