maandag, februari 26, 2007

'Maak Nederland klimaatkampioen'

Nederland moet klimaatkampioen worden met de schoonste en modernste technieken.
Dat vindt een groep bekende Nederlanders die maandag een manifest heeft gelanceerd waarin wordt opgeroepen om fors te investeren in milieumaatregelen die de opwarming van de aarde tegen te gaan.
In het manifest, dat maandag in de Volkskrant is gepubliceerd, verwijst de groep naar de film 'An Inconvenient Truth' van Al Gore. Volgens Al Gore is het vijf voor twaalf en hij heeft gelijk, zo schrijven de ondertekenaars van het manifest.
'Er tikt een ecologische tijdbom', zo stelt de groep. 'Dagelijks komen er nu al tweeduizend voetbalvelden woestijn bij. We breken elke maand warmterecords. De zeespiegel stijgt en Nederland krijgt te maken met hoog water. In Indonesiƫ verdwijnen tweeduizend eilanden.'
Ondertekenaars van het manifest zijn onder anderen voormalig astronaut Wubbo Ockels, voetballer Khalid Boulahrouz, schrijver Geert Mak, tv-persoonlijkheid Henny Huisman, de politici Femke Halsema (GroenLinks) en Lousewies van der Laan (D66) en de hoogleraren Hans Opschoor en Lucas Reijnders.
De directeuren van Greenpeace, Natuur en Milieu, Milieudefensie en Natuurmonumenten behoren eveneens tot de ondertekenaars.
Op de speciale website van het manifest, CoolClimate.nu, wordt vooral de politiek opgeroepen om in actie te komen. Het is volgens de ondertekenaars tijd voor echte maatregelen om het klimaat te veranderen.
Er worden tien voorstellen gedaan die in Nederland een 'groene revolutie' teweeg moeten brengen. De economie moet daarbij ten dienste staan van ons welzijn nu en later. Dat maakt ons land uiteindelijk prettiger en mooier, zo benadrukt het manifest.
De voorgestelde maatregelen zijn inderdaad vrij ambitieus. Zo moet onze 'olieverslaving' binnen twintig jaar gehalveerd zijn, onder meer door veel meer gebruik te maken van duurzame energie. Ook moeten de schoonste auto's en apparaten fors goedkoper worden en de meest vervuilende fors duurder.
Daarnaast dient de CO2-uitstoot van het verkeer flink te verminderen, waarbij de opbrengst van de kilometerheffing in snel, comfortabel en betaalbaar openbaar vervoer wordt gestoken.
Verder zou overheid zelf alleen nog de beste en schoonste spullen moeten gebruiken, moeten woningen veel energiezuiniger worden gemaakt, dienen de belastingen 'vergroend' te worden, zouden er natuurlijke klimaatbuffers moeten worden aangelegd en moet er een ambitieus vervolg komen op het Kyoto-verdrag.
(Bron)

Geen opmerkingen: