woensdag, februari 28, 2007

Kleine 'millenniumbug' dreigt in Noord-Amerika

AMSTERDAM - Vanaf 11 maart dreigen computers in de Verenigde Staten en Canada van slag te raken door een softwarefout die doet denken aan de gevreesde 'millenniumbug'. Door de vervroeging van de zomertijd kan de interne klok er op veel systemen straks een uur naast zitten.
In 2005 besloot het Amerikaanse Congres de zomertijd vanaf dit jaar al in maart te laten beginnen, in plaats van in april. Daardoor is het een maand eerder een uur langer licht, wat moet helpen om energie te besparen. Canada volgt de maatregel.
Veel computersystemen zijn echter niet op die aanpassing berekend: softwaregigant Microsoft waarschuwt gebruikers bijvoorbeeld om afspraken in agendaprogramma Outlook in de komende weken extra goed te controleren.
Tijdens de eeuwwisseling maakten veel computerdeskundigen zich zorgen over een enigszins vergelijkbaar probleem: de 'millenniumbug'. Om destijds kostbare geheugenruimte te besparen, sloegen oude computersystemen alleen de laatste twee cijfers van jaartallen op. Veel software zou daardoor 21e eeuwse data onjuist interpreteren: een computer zou kunnen denken dat met 01-01-00 1 januari 1900 bedoeld werd.
Men vreesde dat onjuiste data tot ernstige problemen zouden kunnen leiden, zoals uitval van apparatuur in kerncentrales of storingen in de navigatie-apparatuur van vliegtuigen. Echte problemen bleven echter uit.
(Bron)

Geen opmerkingen: