vrijdag, maart 02, 2007

Radar ontdekt kasteelruïne onder weiland

DEVENTER - Onder een weiland in het buitengebied van de gemeente Deventer is met behulp van radarscans een kasteelruïne ontdekt. Archeologen wisten dat Kasteel Arkelstein hier ooit stond, maar dachten dat het in 1549 volledig was gesloopt.
Enkele meters onder de grond ligt een burcht van 106 bij 136 meter met zeer dikke muren en vier kloeke ronde hoektorens, zei gemeentelijk archeoloog Michiel Bartels vrijdag. "In 1938 is het terrein geëgaliseerd om er landbouwgrond van te maken, maar ook toen is het kasteel dus nagenoeg intact gebleven."
Sinds de herindeling van Bathmen met Deventer twee jaar terug is de archeologiedienst van de stad bezig de cultuurwaarden van het buitengebied in kaart te brengen. Uit het familiearchief van de huidige boer was vrij snel te traceren waar het kasteel zou hebben gestaan. "In een halve dag is een radar op een soort surfplank over het terrein getrokken."
De archeologen stonden perplex toen ze de beelden zagen. In totaal is vier hectare grond onderzocht door de archeologen, in samenwerking met de specialisten van het bedrijf Groundtracer.
Het is nog onbekend wat er met de ruïne zal gebeuren. De gemeente hoopt later dit jaar middels dezelfde techniek ook een tweede kasteel traceren nabij het buurtschap Zuidloo.
De gemeente bekijkt de mogelijkheid of er aan de Arkelsteijnweg mogelijk een toeristisch informatiebord met de geschiedenis van het kasteel kan worden geplaatst.
(Bron)

Geen opmerkingen: