donderdag, maart 01, 2007

'Adoptie is geen alternatief voor abortus'

Het kabinet meent dat afstand doen ter adoptie een alternatief is voor abortus. De Fiom, hulpinstelling voor de begeleiding van ongewenste zwangerschappen, afstand doen van het kind en adoptie. Dat staat in de Volkskrant. Volgens Astrid Werdmuller, maatschappelijk werkster bij de Fiom wordt er 'veel te makkelijk over gedaan'
De helft van de vrouwen die zich jaarlijks bij de Fiom melden omdat ze afstand willen doen van hun kind, ziet er uiteindelijk toch vanaf. ‘Na de bevalling blijkt vaak dat vrouwen zich toch gehecht voelen aan het kind’, zegt Werdmuller die afstandsmoeders begeleidt.
Sinds 1998 mogen vrouwen geen afstand doen van het kind vóór de bevalling en na de bevalling geldt een bedenktijd van 3 maanden.
Vrouwen die overwegen afstand te doen van hun kind kiezen de laatste jaren liever voor een pleeggezin dan voor adoptie. Bij adoptie verliezen ze elke juridische binding met het kind en verspelen ze het recht om contact te onderhouden. Die mogelijkheden zijn bij plaatsing in een pleeggezin groter.
Vrouwen die zich tot de VBOK wenden, de hulporganisatie voor moeder én kind, doen vrijwel nooit afstand, maar voeden hun kind zelf op. ‘Dat is toch het beste. Zowel voor de moeder als voor het kind – ook al gaat het vaak om jonge moeders in moeilijke omstandigheden’, aldus Georgette Lageman, woordvoerster van de VBOK in de Volkskrant.
Volgens FIOM en VBOK zijn extra hulp voor met name tienermoeders het beste alternatief voor abortus.
(Bron)

Als geadopteerde weet ik zeker dat er in het algemeen te makkelijk gedaan wordt over adoptie. De meeste afstandsmoeders en de meeste adoptiekinderen blijven altijd aan die 'andere kant' denken. Dus zo simpel is het niet.
Maar ik weet ook zeker dat sommige mensen te makkelijk doen over abortus. Er zijn mensen die abortus zien als een soort rechtbreiertje na onveilige seks. Persoonlijk vind ik dat dom - als je niet zwanger wilt worden, zorg dan dat je voorbehoedsmiddelen gebruikt (en laten we het niet over HIV hebben).
Ik denk ook, maar dat kan ik geheel mis hebben, dat juist de groep vrouwen die misschien gevoelig is voor de adoptie-argumenten als ze zich melden voor een abortus, de groep is die het langst heeft nagedacht over die abortus, dus juist niet de groep is waar de CU een beetje mee schermt. Want ik hoor de ondertoon dat abortus altijd effe makkelijk is - en dat is het niet.

3 opmerkingen:

Unknown zei

VBOK? Is dat niet die pater Koopmanclup?

Anoniem zei

Vereniging ter bescherming van het ongeboren kind.
Ik had altijd het idee dat het meer een protestatnts/gereformeerde club was, maar ik zie dat ze ook een rabbijn en kardinaal Simonis in het comité van aanbeveling hebben.
Wiki: "Sinds juni 1996 staat de VBOK onder leiding van voorzitter Kars Veling. In juni 2006 werd hij opgevolgd door de politicoloog Ad de Boer, die van 1973 tot 2006 bij de Evangelische Omroep werkte."

Unknown zei

Ik weet wel dat ze ooit heel aggressief voortegen het Ongeboren Kind waren en baden bij abortusklinieken.