woensdag, februari 28, 2007

Lesbische koala's verrassen onderzoekers

In gevangenschap geven vrouwelijke koala's de voorkeur aan seksegenoten.
Dat blijkt uit video-opnames die wetenschappers van de universiteit van Queensland hebben gemaakt, zo bericht The New Zealand Herald.
Het heterogedrag dat de vrouwtjes in het wild aan de dag leggen, gaat in gevangenschap niet op. Daar geven vrouwelijke koala's zich over aan lesbische uitspattingen, inclusief paringsgedrag waar soms tot wel vijf vrouwtjes tegelijk bij betrokken zijn. Mannetjes die in de buurt komen, worden in de regel genegeerd.
Aan de hand van video-opnames telden onderzoekers drie keer zoveel lesbische interacties in vergelijking met heteroseksuele verhandelingen. "Sommige vrouwtjes negeerden mannelijke avances aanvankelijk. Pas na lesbische interacties toonden ze belangstelling voor het andere geslacht", zo lieten de wetenschappers weten.
Het lesbische gedrag duurde gemiddeld twee keer zo lang in vergelijking met het heteroseksuele gedrag. Bij de mannetjes werd geen homoseksueel gedrag gesignaleerd.
Waar het opmerkelijke gedrag van de vrouwtjes vandaan komt, is vooralsnog niet duidelijk. Eén theorie is dat de dieren op deze wijze mannetjes willen lokken. Ook kan het een hormonale kwestie zijn of het gevolg van stress, mogelijk door gevangenschap, zo opperen de wetenschappers.
De wetenschappers, die video-beelden van in totaal 130 individuen hebben bestudeerd, hebben hun bevindingen in het vakblad Applied Animal Behaviour Science gepubliceerd.
(Bron)

Geen opmerkingen: