vrijdag, april 20, 2007

Duizenden ondertekenen manifest schoonheidsmoraal

AMSTERDAM - Ruim 2000 mensen hebben op internet een manifest ondertekend waarin de huidige schoonheidsmoraal wordt veroordeeld.
"Wij willen afrekenen met het idee dat vrouwelijkheid enkel gedefinieƫrd wordt door schoonheid. Normaal moet weer normaal worden, het extreme is niet de norm", zo staat in de verklaring die is opgesteld door documentairemaakster Sunny Bergman, filosofe Stine Jensen en een aantal journalistes.
Het manifest staat sinds dinsdag op internet. Volgens de opstellers is gewoon mooi, mooi genoeg. "Benen zonder cellulitis, zonder zichtbare adertjes, pronte borsten, ronde maar toch strakke billen, zwoele lippen en een Playboypoes: vrouwen die er zo uitzien representeren niet de werkelijkheid en dus moeten we er niet massaal op willen lijken."
Sunny Bergman maakte de documentaire Beperkt Houdbaar. De documentaire, onlangs op televisie, leidde tot veel discussie. De film laat zien hoe meiden en jonge vrouwen zich laten leiden door het schoonheidsideaal.
De opstellers van het manifest gaan actie ondernemen als blijkt dat er een serieuze klacht tegen een producent van cosmetische producten of een tijdschrift mogelijk is.
"De actie kan ludiek zijn in de vorm van een virtuele rechtszaak, het publiekelijk aanbieden van de brieven aan de betreffende producent, maar zelfs een echte rechtszaak behoort tot de mogelijkheden", zo staat te lezen op www.beperkthoudbaar.info.
Inmiddels heeft een aantal prominente Nederlanders onder wie Cisca Dresselhuys, Renate Dorrestijn, Staf Depla, Mirjam Sterk en Filemon Wesselink het pamflet ondertekend.
(Bron)

Geen opmerkingen: