woensdag, april 18, 2007

Helft Nederlanders onbekend met beveiliging pc

AMSTERDAM - De helft van de Nederlanders is niet bekend met de mogelijkheden van computerbeveiliging. Toch vindt 94 procent de beveiliging belangrijk. Dat blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO in opdracht van internetprovider Tiscali.
Nederlanders vinden het belangrijk om veilig het internet te bezoeken maar verdiepen zich liever niet in de mogelijkheden, stellen de onderzoekers. Ongeveer vijftien procent geeft aan goed op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen rond internet en veiligheid.
Ruim de helft van de Nederlanders zegt de gevolgen van onveilig internetten te kennen, zoals het verlies van bestanden en het gevaar dat persoonlijke gegevens op straat kunnen belanden. De belangrijkste redenen voor de ondervraagden om de computer te beveiligen zijn de bescherming tegen virussen, veilig kunnen internetbankieren en de bescherming van persoonlijke gegevens.
Onderzoek van Tiscali met een klantenpanel en onderzoek van de Consumentenbond toonde vorig jaar al aan dat mensen niet weten hoe ze met internetbeveiliging moeten omgaan. De internetaanbieder wilde TNS NIPO laten uitzoeken wat mensen wel wisten over onveilig internetten en hoe ze daar mee omgaan.
Tiscali lanceerde woensdag in de Rembrandttoren in Amsterdam de website veiliginternettendoejezo.nl. Daarmee moeten mensen inzicht krijgen in hun persoonlijke veiligheidssituatie. Bovendien kunnen ze advies krijgen over passende beveiligingsmogelijkheden voor de computer.
(Bron)

Wel een vreemde test daar. Vragen of je weleens dingen downloadt, online games speelt, een spamfilter hebt, en dan komt er als resultaat uit: "Een veel voorkomend gevolg van onveilig internetten is een trage computer. Dit is niet direct schadelijk, maar wel erg hinderlijk! Op basis van jouw antwoorden op de vragen blijkt dat jij 34% kans hebt op een trage computer. Je loopt een risico."
Ja, als je comp vol zooi zit, kan ie traag worden. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Hier wordt gewoon gedacht: oh, internet vaak, hm, zal wel niet zo safe zijn.
Maar als ik nou een abonnement neem op Tiscali anti-spam...

Geen opmerkingen: