zondag, april 15, 2007

Warmterecord in De Bilt

DE BILT - Het warmterecord is zondag in De Bilt verbroken. De warmste dag van april overtrof het vorige record van 27,8 graden op 21 april 1968. Het KNMI nam een temperatuur van boven de 28 graden waar. De kans bestaat dat de temperatuur lokaal boven de 30 graden uitkomt.
De vroegste tropische dag van het KNMI staat genoteerd op 5 mei 1916. De thermometer gaf toen aan dat het in De Bilt 30,1 graden was. Landelijk zijn er hogere temperaturen gemeten op 21 april 1968. In de plaatsen Gemert en Venlo was het op die dag 32,2 graden.
(Bron)

Aanvulling: de maximumtemperatuur in De Bilt was vandaag 28,9 graden.

Marathon van Rotterdam gestaakt

ROTTERDAM - De marathon van Rotterdam is stilgelegd. De maatregel is genomen wegens de hitte en het grote aantal uitvallers. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt.
De maatregel, die om half drie zondagmiddag van kracht werd, treft een onbekend aantal prestatielopers. Zij hebben het advies gekregen wandelend naar de finish te komen. Er werden busjes ingezet om mensen eventueel op te pikken. "Iedereen krijgt een medaille", zei marathondirecteur Mario Kadiks.
Sommige deelnemers klaagden dat er te weinig drinkwater was. Kadiks wees dit van de hand. Volgens hem was er voor de lopers voldoende water voorhanden.
De organisatie besloot tot het stilleggen van de marathon toen de temperatuur begon op te lopen naar de 27 graden, aldus Kadiks.
Voorzover nu bekend zijn er zestien lopers [en drie toeschouwers] naar het ziekenhuis gebracht omdat ze onwel waren geworden. Een aantal van hen kampte met uitdrogingsverschijnselen. Niemand zou in levensgevaar verkeren.
Toen de marathon werd stilgelegd, was de wedstrijd al beslist. Die werd gewonnen door de Keniaan Joshua Chelanga. De 34-jarige finishte bij bijna 25 graden in een tijd van 2 uur 8 minuten en 21 seconden.
Voor de echte marathon (42,195 kilometer) hadden zich in totaal 7700 mensen ingeschreven, van wie het overgrote deel prestatielopers. Het loopevenement omvat ook afstanden van vijf en tien kilometer.
Nederlands marathonkampioen Luc Krotwaar noemde zondag het staken van de wedstrijd vanwege de warmte een verstandig besluit. "Ik ben blij dat de organisatie dit heeft gedaan. Toen ik over de finish kwam, maakte ik me al zorgen en vreesde voor slachtoffers onder de recreanten."
(Bron)

Geen opmerkingen: