dinsdag, mei 01, 2007

Begin gemaakt met inzamelen kunststof

AMSTERDAM - De gemeente Halderberge in Noord-Brabant heeft een primeur. Woensdag maakte ze een begin met het inzamelen van kunststof flessen, zoals plastic drinkflesjes en melk- of shampooflacons. De komende twee maanden volgen nog twintig gemeenten. Het is de bedoeling dat eind dit jaar in heel Nederland kunststof afval wordt ingezameld.
Dat zei directeur Jan Storm van de stichting Nedvang dinsdag. Deze organisatie is namens het bedrijfsleven belast met het inzamelen van onder meer flessen en kunststof verpakkingen.
Huishoudens kunnen hun kunststofverpakkingen kwijt in een speciale bak, die bijvoorbeeld naast de glasbak komt te staan. Sommige gemeenten geven huishoudens zakken waarin ze het plastic afval kwijt kunnen. Deze worden vervolgens opgehaald.
Het afval wordt vervolgens tot korrels vermalen. Hiervan kunnen producenten nieuwe verpakkingen maken, maar ze kunnen de korrels ook gebruiken om er bijvoorbeeld autodashboards, bermpaaltjes, golfballen of fleecetruien mee te maken.
De gemeente Halderberge onthult woensdag een knaloranje bak, waar de inwoners hun kunststofafval in kunnen deponeren. De komende twee maanden volgen nog eens twintig gemeenten, waaronder Nijmegen, Arnhem, Soest, Zeist en Harderwijk. Deze steden doen bovendien mee aan een onderzoek naar de kosten van het inzamelingssysteem.
"Het bedrijfsleven moet de inzameling betalen. Afhankelijk van het onderzoek worden de vergoedingen aan de gemeenten berekend. De burger hoeft niet te betalen", zei Storm.
Nedvang wil later dit jaar met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) rond de tafel gaan zitten om afspraken te maken over een landelijke inzameling van kunststofverpakkingen. Uiteindelijk zullen ook de grootste steden van Nederland meedoen, denkt Storm.
"We willen eerst ervaring opdoen in grote steden als Arnhem en Nijmegen, maar niet in de allergrootste steden. Zo kunnen we het systeem makkelijker uitrollen."
Lokale campagnes moeten huishoudens erop wijzen dat ze kunststof niet langer in de vuilnisbak moeten gooien. Storm verwacht dat ze er snel aan zullen wennen. "Zodra een bak er staat, begint de campagne. We moeten het goed communiceren. De ervaring leert dat er dan een goede respons volgt." Bovendien opent Nedvang woensdag een internetsite waar consumenten op kunnen lezen welke plastic verpakkingen ze moeten scheiden.
Het bedrijfsleven heeft met de overheid afgesproken 55 procent van de kunststofflessen kleiner dan een halve liter in te zamelen. Van de grote flessen moet 95 procent worden gescheiden. Het overgrote deel daarvan komt binnen via het systeem van statiegeld. Van alle andere verpakkingen hoopt Nedvang 27 procent op te kunnen halen.
Nedvang moet kunnen aantonen dat het opgehaalde plastic wordt hergebruikt. "We werken met certificering van de afvalverwerkers", aldus Storm. Veel afvalverwerkingsbedrijven hebben zich bereid verklaard kunststof te willen verwerken. De deelnemende ondernemingen zijn actief in ongeveer tweehonderd gemeenten.
(Bron)

Golfballen en dashboards. Hm.

Geen opmerkingen: