zaterdag, mei 05, 2007

Nederland viert bevrijding

RIJSWIJK - Nederland viert zaterdag de bevrijding van de Duitse bezetter, 62 jaar geleden. Door het hele land worden festiviteiten gehouden. Het thema van de dag is vrijheid, grondrechten en veiligheid.
Utrecht is dit jaar de centrale plek voor de viering. De dag wordt hier geopend met de 5 mei-lezing, dat als thema Vrijheid zonder grenzen heeft, in de Domkerk.
Tijdens de lezing betoogde oud-minister Jan Pronk dat mensen in het Westen een grotere bijdrage moeten leveren aan vrijheid en veiligheid in de rest van de wereld.
"Erken dat ieder mens op deze wereld recht heeft om te leven. Probeer je te verplaatsen in de positie van de ander", zei de oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking en voormalig gezant van de Verenigde Naties in de Utrechtse Domkerk.
"Stel vragen, telkens opnieuw. Leg je er niet bij neer dat er grenzen zijn. Verdeel je tijd en aandacht anders. Voer actie door je stem te verheffen. Gebruik je vrijheid goed. Laat je niet op je kop zitten door je eigen vrees", adviseerde Pronk de aanwezigen in de kerk.
"Het gaat niet aan de eigen welvaart te maximaliseren en pas daarna, wanneer het ons goeddunkt, anderen iets toe te stoppen. Het gaat niet aan de eigen veiligheid boven alles te stellen en de vrijheden van anderen daaraan ondergeschikt te maken", aldus Pronk.
Volgens Pronk betekent 'vrijheid delen' accepteren dat anderen onze verworvenheden en vanzelfsprekendheden ter discussie stellen en dat we bereid zijn deze ook zelf ter discussie te stellen en er iets aan af te doen.
In de Domkerk waren circa zeshonderd mensen aanwezig, onder wie minister-president Balkenende, de commissaris van de koningin en diverse burgemeesters.
Premier Jan Peter Balkenende heeft zaterdag rond het middaguur in Utrecht de zogenoemde Walk of Freedom geopend in het kader van de viering van Bevrijdingsdag.
De Walk of Freedom bestaat uit 120 stoeptegels in een route van het Domplein naar het Transpark.
In het park wordt het bevrijdingsfestival van Utrecht gehouden. Op de tegels staan tekeningen van kinderen. Die maakten zij rond het thema 'vrede'.
Om kwart over een heeft de premier het bevrijdingsvuur ontstoken. Daarmee zijn de activiteiten voor 5 mei officieel begonnen.
(Bron)

Overigens is de naam van het park Park Transwijk.

Geen opmerkingen: