zaterdag, mei 05, 2007

Minister wil belasting op plastic tassen

AMSTERDAM - Minister van Milieubeheer Jacqueline Cramer (PvdA) overweegt een belasting in te voeren op plastic tassen. Ze verwacht dat hiervan een negatieve prikkel uitgaat, waardoor het gebruik van plastic zakjes wordt teruggedrongen.
Dat heeft de minister geantwoord op Kamervragen van Boris van der Ham (D66).
Van der Ham wilde weten of plastic tassen kunnen worden verboden. Volgens Cramer is dat vanwege een Europese richtlijn niet mogelijk.
Bovendien, stelt zij, is het gebruik van plastic tasjes in Nederland al behoorlijk verminderd sinds er in de supermarkt tien tot vijftien cent voor moet worden betaald. Deze stevige tassen kunnen meerdere keren worden gebruikt.
Ierland heeft in 2002 de zogenoemde bag-tax ingevoerd, een heffing van vijftien eurocent per plastic boodschappentas, die aan de kassa wordt betaald. Herbruikbare plastic zakken die minimaal zeventig cent kosten, zijn van de heffing vrijgesteld.
Volgens Cramer nam het gebruik van tasjes in het land met meer dan negentig procent af en ligt het jaarlijkse gebruik nu op dertig tasjes per persoon.
In het regeerakkoord is opgenomen dat er een belasting komt op verpakkingen. Cramer stelt dat het voor de hand ligt dat er dan ook gekeken wordt naar een belasting op plastic tassen.
(Bron)

Geen opmerkingen: