zaterdag, juli 07, 2007

Bijna helft haring onder de maat

ROTTERDAM - De kwaliteit van de haring verkocht door Nederlandse vishandelaren is in veel gevallen ver onder de maat. Dat blijkt uit de jaarlijkse haringtest die het AD zaterdag publiceert.
In bijna de helft van de gevallen krijgt de klant een haring voorgeschoteld die de toets der kritiek niet kan doorstaan.
De krant testte begin deze maand bij 102 viswinkels verspreid over heel Nederland de kwaliteit van de haringen. Uit het rapport van de 26e Nationale Haringtest blijkt dat van al die zaken er slechts 45 een voldoende halen.
"Visdetaillisten maken er bij de verkoop van de Hollandse Nieuwe dit jaar een potje van", zo stelt de krant. "Bedorven haring, haring die rans is, slecht schoongemaakt vol graten en ingewanden, het gaat allemaal in groten getale over de toonbank."
Vaker dan ooit dan gaven de keurmeesters van de test, Aad Taal en Martin Gouda, een laag cijfer. In zestien gevallen eindigde een viswinkel met 0 punten in het klassement. Ruim dertig zaken deden het weliswaar iets minder slecht, maar behaalden nog maar hoogstens een 3,5 als eindwaardering.
De kritiek in het juryrapport is dan ook niet van de lucht. "Suggestie voor Blijdorp. Leg een dergelijke haring voor zijn kooi, Bokito zal achteruit deinzen en nooit meer de behoefte hebben om weg te komen", zo luidt het oordeel over een van de zaken die wordt beoordeeld met nul punten.
Winnaar van de test is dit jaar Visgilde Oosterschelde uit Bergen op Zoom. "Mensen, ga kijken en proeven. Dit maak je niet vaak mee", zo oordeelt de jury. De zaak Monika's Snacks in Rotterdam komt als slechtste uit de bus. "Dit proeven wij niet", zo stellen de keurmeesters. "Want anders zitten wij de rest van de dag op het toilet. Doodziek wordt je van dit soort wantoestanden."
De eigenaresse van de snackbar zegt "ontzettend aangeslagen" te zijn door de uitslag. Normaal verkoopt ze helemaal geen haring, vertelt ze, maar ze wilde haar klanten eens wat extra keuze bieden bij de broodjes. "Ik ben te goeder trouw en snap niet waar ze dit op baseren. We hebben nooit problemen gehad met de warenwet. En dan komen er een paar van die mannen en is 18 jaar werk naar de klote. Ik slaap niet meer door de stress. Er komt bij mij geen haring meer in."
De eigenaar van een Spakenburgse vishandel die ook onderaan de lijst staat, is "diep terneergeslagen" en "verbijsterd". "Je zou er depressief van worden. Je doet jaren je best op de kwaliteit van je product. Heel veel klanten roemen onze haring. En dan komt dit in de krant en je kunt er niks tegen doen. Maar je zou ze wat aan willen doen."
De test deed op voorhand al stof opwaaien. De opstellers, de beide keurmeesters en redacteur Paul Hovius, werden in anonieme brieven, gericht aan de krant, met de dood bedreigd als de uitkomsten zouden worden gepubliceerd.
(Bron)

Je snapt niet hoe zaken ermee wegkomen - een paar maanden terug was ik in een vishandel die zeer goed bekend stond, het was er druk, en ik had zin in kibbeling.
Gelukkig dat het druk was, want zo kreeg ik de kans de inhoud van de vitrines te bestuderen. Waarop ik me ijlings uit de voeten maakte, want vis is lekker, maar rotte zooi noem ik geen vis meer. Hoe kan het toch dat zo'n winkel zo druk bezocht wordt?
Houden mensen van vis die al voorverteerd is? Als vis fout glimt of juist ondoorschijnend dof geworden is, gevlekt is, bruin uitgeslagen, als zo'n medewerkster van klant 1 geld aanpakt en dan met dezelfde handen voor klant 2 vis beetpakt, vis die met slijmdraden vastzit aan andere vis - dan éét je daar toch niet van?
Doe mij maar m'n lokale viskraam: altijd lekkere kibbeling; haring die ter plekke wordt schoongemaakt, vers is en uitstekend smaakt (en nog betaalbaar is ook); en zowaar: ze hebben lekkerbekjes, maar ze hebben ook 'visjes'. En ze nemen de tijd om iemand uit te leggen dat een lekkerbekje van kabeljauw moet zijn (waar vrijwel geen visverkoper zich aan houdt), en kabeljauw is duur. Dus hebben ze ook 'visjes', nep-lekkerbekjes van andere witvis, smaakt ook goed maar is goedkoper. Aan de klant de keus.

1 opmerking:

Anoniem zei

gelukkig niet lang meer want dan is de zee leeg.