dinsdag, juli 03, 2007

Gratis reizen door fout in ov-chipsysteem

AMSTERDAM - Een fout in de software van de toegangspoortjes maakt het mogelijk met chipkaarten zwart te reizen in tram, bus en metro in Amsterdam en Rotterdam. Dat ontdekten studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA).
Het gaat om een fout in de software die de geldigheid controleert van wegwerpkaartjes. Die kaartjes, die voornamelijk worden verkocht aan toeristen, zijn beperkt geldig en minder streng beveiligd dan de persoonsgebonden chipkaarten. Door de fout kunnen de wegwerpkaarten echter opnieuw worden gebruikt.
Trans Link Systems, een bedrijf dat is opgericht door de betrokken vervoerbedrijven om het chipsysteem te ontwikkelen, erkent de fout en neemt maatregelen om het probleem op te lossen. Het bedrijf gaat mogelijk met de UvA samenwerken op het gebied van onderzoek naar de beveiliging van het systeem.
Onderzoeker Cees de Laat van de UvA pleit ervoor dat de veiligheid van maatschappelijk kritieke systemen, zoals de ov-chipkaart, voortaan in het openbaar wordt geƫvalueerd. Dat zou tot grotere veiligheid leiden.
(Bron)

Geen opmerkingen: