maandag, november 26, 2007

Gemeenten steunen boete bij foute inschrijving

DEN HAAG - De gemeenten scharen zich achter een voorstel om mensen te beboeten die weigeren hun juiste gegevens door te geven of zich helemaal niet inschrijven.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) noemt het goed dat inwoners wordt duidelijk gemaakt dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun gegevens in de gemeentelijke basisadministratie (GBA).
De gemeenten vinden het vreemd dat er nooit eerder consequenties zijn verbonden aan het verstrekken van verkeerde gegevens. "Sommige mensen geven een verkeerd adres op om fraude te kunnen plegen met uitkeringen of huursubsidie.
Gemeenten willen hun GBA op orde hebben om deze fraude te bestrijden", aldus de VNG maandag.
Om de basisadministratie foutloos te krijgen, moeten gemeenten ook de nodige controles kunnen uitvoeren. De VNG wil met staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) overleggen om te bekijken of ze daar extra mankracht voor kan vinden.
Bijleveld kondigde afgelopen weekeinde aan dat gemeenten de mogelijkheid krijgen om boetes op te leggen voor foute inschrijvingen in het GBA. Ze zal volgend jaar een wetsvoorstel indienen dat dit regelt.
(Bron)

Geen opmerkingen: