woensdag, november 28, 2007

Kamer tegen agent met hoofddoek

DEN HAAG - Politieagenten mogen geen hoofddoekje dragen. Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat het dragen van religieuze kledingstukken bij de politie verboden moet worden. De kledingvoorschriften van de politie zijn momenteel nog onduidelijk over de toelaatbaarheid van geloofsuitingen.
De PVV sneed de kwestie woensdag aan tijdens een debat in de Tweede Kamer met minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken. Kamerlid Hero Brinkman van de fractie wees erop dat een politievrouw met een hoofddoekje geen schijn van kans maakt als ze moet optreden tegen Marokkaanse relschoppers.
De fracties van CDA, VVD en ChristenUnie hebben om diverse redenen ook bezwaar tegen geloofsuitingen van politieagenten.
Ter Horst (PvdA) werkt aan nieuwe kledingvoorschriften voor de politie en heeft de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) daartoe om advies gevraagd. Die vindt dat het dragen van hoofddoekjes, keppeltjes en kruisjes alleen mag worden verboden als daar sterke argumenten voor zijn.
Kledingvoorschriften die ervoor zorgen dat de politie neutraal overkomt, kunnen leiden tot uitsluiting van agenten op basis van hun geloof, stelde de CGB deze week.
De Raad van Hoofdcommissarissen heeft eerder geconcludeerd dat het noodzakelijk is dat agenten neutraal overkomen. De raad vindt dat deze eis moet worden vastgelegd in de nieuwe kledingregels.
Omdat het nu nog niet duidelijk is, kan een islamitische agente in het ene korps wel een hoofddoek dragen, maar in andere niet.
De PVV keert zich sowieso tegen hoofddoekjes, omdat die volgens Brinkman discriminerend zijn en de integratie niet bevorderen. De politie moet objectief zijn.
Daarom mogen agenten alleen een pet of hoedje dragen, aldus het Kamerlid. "We zijn tegen een tulband onder de politiepet", viel VVD'er Laetitia Griffith hem tijdens het debat bij.
De regeringspartijen CDA en ChristenUnie lieten na afloop van het debat ook weten dat agenten wat hen betreft geen hoofddoek mogen dragen.
CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg wees erop dat uniform volgens het woordenboek staat voor gelijkvormig. "Wat ons betreft is daarin geen ruimte. Een duidelijke geloofsuiting past niet bij het ambt."
ChristenUnie-Kamerlid Ed Anker zei dat zijn fractie tegen het dragen van een hoofddoekje en andere religieuze symbolen is, omdat dat het onafhankelijke karakter van de overheid zou kunnen schaden.
Regeringscoalitiepartij PvdA heeft nog geen standpunt over de kwestie ingenomen.
(Bron)

In Groot-Brittannië is een agent met een tulband niet vreemd. En ik heb nooit iemand gehoord over kruisjes om de nek - "Een agente met een kruisje om haar nek maakt geen schijn van kans als ze moet optreden tegen christelijke relschoppers, denk aan de varkensboeren".
Dus gaat dit over 'vóór neutrale kleding' of 'tégen islamitische hoofddoekjes'?

Geen opmerkingen: