maandag, november 26, 2007

'Verviervoudiging aantal weerrampen'

RIJSWIJK - Het aantal rampen dat met het weer te maken heeft, is de afgelopen twintig jaar verviervoudigd. Dat meldde de internationale ontwikkelingsorganisatie Oxfam zondag in een rapport.
In de jaren tachtig waren er jaarlijks gemiddeld 120 weerrampen, inmiddels zijn dat er vijfhonderd. Het aantal mensen dat door die rampen wordt getroffen, is gestegen van 174 miljoen per jaar in 1985 naar 254 miljoen vorig jaar.
Dit jaar zijn er in Aziƫ alleen al 248 miljoen mensen getroffen door overstromingen. Het aantal overstromingen is sinds 1980 verzesvoudigd.
Ook stormen namen toe: van zestig in 1980 naar 240 in 2006. Het aantal geologische rampen, zoals aardbevingen en vulkaanuitbarstingen, bleef hetzelfde.
Het aantal doden van de rampen is gestegen van gemiddeld zesduizend per jaar in 1980 naar gemiddeld 14.000 in 2005.
Oxfam stelt in het rapport dat er "nu daden nodig zijn om ons voor te bereiden op nog meer rampen". Volgens directeur Jeremy Hobbs van Oxfam International wordt de wereld anders binnenkort "overspoeld door de humanitaire noden en wordt de ontwikkeling van mensen teruggedraaid".
Om de gevolgen op te vangen van rampen die met het weer te maken hebben roept Oxfam de regeringen van rijke landen op om noodhulp sneller, eerlijker en flexibeler te maken. Ook moeten zij manieren vinden om de risico's te verminderen. Landen moeten ook beter op rampen voorbereid zijn.
De Verenigde Naties houden volgende maand in Bali een klimaattop.
(Bron)

Geen opmerkingen: