maandag, november 26, 2007

'Staatsbosbeheer mishandelt otter'

LEEUWARDEN - Stichting Otterstation Nederland (SON) in Leeuwarden heeft maandag aangifte gedaan tegen Staatsbosbeheer wegens mishandeling van een otter. Dat heeft de organisatie meegedeeld.
Staatsbosbeheer heeft vrijdag in het Friese natuurgebied Rottige Meenthe een tamme otter uit Zweden uitgezet. Volgens directeur Addy de Jongh van SON is een tamme otter niet gewend om in de natuur te leven. Daarom is er sprake van dierenmishandeling, zo zei hij maandag.
In Nederland werd de otter in 1988 als uitgestorven beschouwd. Sinds 2002 proberen Staatsbosbeheer, Alterra en het ministerie van LNV de otter in Nederland te herintroduceren.
Volgens een woordvoerder van Staatsbosbeheer kunnen de tamme otters prima overleven omdat ze snel verwilderen. In Nederland zijn in de Rottige Meenthe en de Weerribben (Overijssel) dertig otters uitgezet, achttien wilde en twaalf tamme.
De wilde otters komen uit Oost-Europa. Maar omdat de landen waar de otters werden gevangen lid zijn geworden van de Europese Unie, zijn de regels voor het vangen veel strenger geworden. Daarom haalt Staatsbosbeheer nu tamme otters uit dierenparken.
(Bron)

Geen opmerkingen: