donderdag, maart 06, 2008

Dure reuzenkat mag van rechter niet mee naar huis

HAARLEM - Jeffrey Borrenbergs, eigenaar van een dure reuzenkat die hij in januari uit Amerika importeerde, krijgt zijn kat niet terug. De rechter in Haarlem heeft dat donderdag bepaald in een zaak die de Brabander had aangespannen tegen het beslag op zijn kat.
De douane nam de kat in beslag, omdat niet duidelijk is of het om een wilde kat gaat die in Nederland verboden is.
De rechtbank wijst het verzoek om teruggave van de kat af, omdat de afkomst van het beest onduidelijk is. Het gaat volgens de rechter in ieder geval niet om een gewone huiskat.
Het onderzoek naar de afkomst is nog in volle gang. Bovendien heeft de rechter twijfels of het dier wel legaal in Nederland is binnengebracht.
In de uitspraak staat ook dat het niet onwaarschijnlijk is dat in een strafzaak tegen de eigenaar de rechter zal besluiten de dure kat verbeurd te verklaren. Dan krijgt de Brabander zijn kat nooit meer terug.
De rechter ziet er ook niets in om de kat tijdelijk in bewaring te geven bij Borrenbergs, zoals diens advocaat had gevraagd. "Het is niet ondenkbaar dat hij de kat aan het zicht van de autoriteiten zal onttrekken", zo staat in het vonnis.
Justitie vermoedt dat het om een uitheemse kat gaat. Een stamboom ontbreekt. Uit DNA-onderzoek moet blijken om wat voor soort kat het precies gaat.
Sinds de inbeslagname van de 22.000 euro kostende kat, verblijft het dier op last van de autoriteiten in een asiel. Volgens de eigenaar was de import legaal.
De kat heet volgens de eigenaar een Savanna-kat te zijn, maar het bedrijf dat het beest vanuit Amerika exporteert geeft het als verkoopnaam de naam 'Ashera-kat'.
Volgens de rechtbank is het dier mogelijk een kruising tussen een Serval, een Afrikaanse Leopard en een huiskat. De Serval-kat is een beschermde diersoort, waarvoor een speciale importvergunning nodig is.
(Bron)

Geen opmerkingen: