donderdag, maart 06, 2008

Steeds meer baby’s zonder identiteit

ROTTERDAM - Steeds vaker duiken in Rotterdam kinderen op van wie geen gegevens bekend zijn. Na hun geboorte doen de ouders om uiteenlopende redenen geen aangifte. Scholen worden geconfronteerd met nieuwe leerlingen die volgens geen enkele administratie echt bestaan.
Een groeiend aantal Rotterdamse ouders blijkt hun kind niet aan te melden bij de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Publiekszaken behandelde in 2007 negen 'verlate' geboorteaangiften van kinderen die tussen 1997 en 2005 in Rotterdam werden geboren. Vóór 2007 gebeurde dat hooguit één of twee keer per jaar.
De achtergronden van de plotselinge toename zijn bij Publiekszaken niet bekend. "Mogelijk komt het door de pardonregeling voor illegalen," gist woordvoerster Jikke Kuijpers. Ouders die voorheen hun kinderen angstvallig verborgen hielden om hun eigen illegaliteit niet bekend te maken, durven hun in Nederland geboren kroost alsnog in te schrijven.
Een ernstiger signaal komt uit deelgemeente Charlois. Zes kinderen van gewoon legale ouders moeten met terugwerkende kracht bij het GBA worden aangemeld, omdat de ouders dit zelf nooit deden.
Beleidsmedewerker risicojeugd in de deelgemeente, Emile Goyvaerts, waarschuwt voor de gevaren. "Een kind dat formeel niet bestaat krijgt geen zorg van het consultatiebureau en is niet verzekerd. Bovendien hebben ouders geen recht op kinderbijslag."
Waarom verzuimden deze ouders in Charlois hun kind aan te melden, waardoor ze hun kind min of meer vogelvrij verklaarden?
"Er kan sprake zijn van opzet," zegt Goyvaerts, die de kinderen op het spoor kwam in zijn rol van coördinator van bureau TIP in Charlois (Transfer Informatie Punt). Daar worden al vijf jaar risicosignalen verzameld over jongeren van 0 tot 24 jaar door politie, scholen, Jeugdzorg en andere organisaties.
Goyvaerts: "Stel je voor: een moeder heeft al een kind, maar Jeugdzorg heeft dit kind uit de ouderlijke macht genomen. Dat kan de moeder ertoe bewegen een volgend kind na geboorte niet in te schrijven. Daarmee houdt ze het uit handen van de autoriteiten. Dat dit zo is, kan ik echter niet hard maken."
Dit vermoeden wordt bevestigd door de projectleider van de Rotterdamse interventieteams Barend Rombout. "Het gerucht gaat dat Antilliaanse tienermoeders hun kind niet aanmelden omdat ze bang zijn dat het wordt afgepakt door de gemeente," zegt hij.
In andere gevallen zouden de moeders gewoon zijn vergeten hun kind in te laten schrijven. De 'chaotische thuissituatie' die TIP-medewerkers bij de moeders aantroffen versterkt dat vermoeden.
Alleen de rechter kan een ambtenaar opdragen een kind met terugwerkende kracht alsnog in te schrijven. Dat gaat op verzoek van het Openbaar Ministerie, of van één of beide ouders. Dit heeft nogal wat voeten in aarde. Getuigen moeten verklaren dat het kind werkelijk in Rotterdam is geboren. Een kind niet inschrijven bij het GBA is bovendien strafbaar.
"Deze verzoeken werden tot voor kort slechts sporadisch ingediend, maar lijken nu in aantal te zijn toegenomen," zegt een woordvoerder van de Rechtbank Rotterdam.
(Bron)

Geen opmerkingen: