vrijdag, maart 07, 2008

Geen verkeer? Dan verkeerslichten uit

UTRECHT - Wachten voor een verkeerslicht, terwijl er niemand aankomt. Een grote ergernis voor veel weggebruikers, met name ’s avonds en ’s nachts.
De gemeente Utrecht heeft zich dit ‘leed’ aangetrokken en alle verkeersinstallaties in de stad onder de loep genomen. Was het nog wel nodig ze dag en nacht aan te laten?
Resultaat: het aantal verkeerslichten dat 24 uur in bedrijf is, is de afgelopen twee jaar bijna gehalveerd (van 70 naar 38). Dat heeft niet geleid tot ongelukken, aldus de gemeente.
30 verkeerslichten gaan aan het begin van de avond uit in plaats van aan het begin van de nacht.
In de stad (inclusief Leidsche Rijn) staan in totaal 172 zogeheten verkeersregelinstallaties. Hierdoor kan het verkeer doorrijden en stroomt het beter door. Nog even los van de energiebesparing die het eerder uitzetten van de lichten oplevert.
Waar het kon zijn de lichten op kruispunten eerder uitgegaan. Of beter gezegd: waar de verkeersveiligheid en -intensiteit het toeliet, schakelen de verkeerslichten over op knipperlicht.
In 2006 is de stad begonnen met alle verkeerslichten die 24 uur per dag branden onder de loep te nemen. Daaruit bleek dat op diverse kruispunten de dag en nacht-bewaking niet eens nodig was. Een voorbeeld is De Neude. Daar is het wel druk ’s avonds, maar is het, zo bleek, niet meer nodig om fietsers of voetgangers dag en nacht te beschermen tegen het autoverkeer.
Vorig jaar zijn alle 40 verkeerslichten in Leidsche Rijn kritisch bekeken. Ook hier bleek op basis van verkeerstellingen dat het niet altijd nodig was de lichten 24 uur in werking te houden. "De geloofwaardigheid is in het geding als mensen zien dat ze voor niets staan te wachten," verklaart senior verkeersadviseur Peter Koolhaas.
Dit jaar wordt bekeken of op bepaalde kruispunten ook op zondag het verkeer beter en sneller kan doorstromen door de verkeerslichten aan te passen. De resultaten van een onderzoek naar onnodige verkeerslichten op een paar belangrijke fietsroutes door de stad worden binnenkort bekend.
(Bron)

Geen opmerkingen: