vrijdag, maart 07, 2008

Kashmir ziet af van van vergiftigen zwerfhonden

In Indiaas Kashmir is na protesten van dierenrechtenactivisten besloten om af te zien van het vergiftigen van honderdduizend zwerfhonden, als middel tegen de verspreiding van hondsdolheid.
In plaats daarvan zullen dierenbeschermers zich samen met de lokale autoriteiten inspannen om de honden te steriliseren.
Een arts van de dienst volksgezondheid van Srinagar, de zomerhoofdstad van Kashmir, zei donderdag dat de dieren zouden worden afgemaakt. Ze zorgen voor overlast en vormen bovendien een gevaar voor de bevolking, zei hij.
Zo'n vijfhonderd zwerfhonden zijn al uit de weg geruimd. Activisten hadden aangekondigd dat ze het plan juridisch zouden aanvechten. De autoriteiten gaven vrijdag evenwel geen reden op voor hun plotselinge koerswijziging.
Hondsdolheid vormt in heel India een groot probleem. In de grote steden leven miljoenen zwerfhonden. Vooral in de buurt van vuilstortplaatsen leven groepen verwilderde honden die soms mensen aanvallen. Volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) overlijden wereldwijd jaarlijks zo'n 35.000 mensen aan hondsdolheid. Ruim 60 procent van deze sterfgevallen doet zich voor in India.
(Bron)

Geen opmerkingen: