Afnemende dierenmigratie bedreigt natuur
AMSTERDAM - Migraties van vogels, vissen en rendieren worden steeds minder massaal. Dat blijkt uit een nieuwe studie van Duitse wetenschappers.
Ze waarschuwen dat het ecosysteem op aarde drastisch kan veranderen als de seizoensgebonden verhuizingen van dieren verdwijnen. Het aantal dieren dat deelneemt aan grote migraties loopt vooral de laatste jaren sterk terug, zo stelt het rapport van het Duitse Max Planck Instituut in München.
Sinds 1970 keren er elke lente minder vogels terug van hun winteroorden in Afrika. Het aantal migrerende antilopes in Azië zou in de laatste twee decennia zelfs met 95 procent zijn afgenomen.
De mens blijkt de grootste schuldige voor die terugval. Met name de kap van bossen en de aanleg van obstakels zoals dammen en hekken zit de migratie van dieren dwars. Maar uiteindelijk zal de mens ook zelf de dupe worden van het afnemende aantal 'dierenverhuizingen', zo waarschuwen de wetenschappers.
Dierenmigratie is volgens het rapport van groot belang voor natuurlijke verschijnselen waarvan ook mensen profiteren. Zangvogels eten tijdens hun jaarlijkse verhuizing bijvoorbeeld veel insecten, die anders in grote getale bossen of akkers zouden aantasten. En migrerende zalm zorgt er met een stroom uitwerpselen voor dat voedingsstoffen van oceanen naar rivieren worden getransporteerd.
Volgens Martin Wikelski - één van de auteurs van het onderzoek - moeten verschillende landen en regeringen daarom samenwerken om migraties van dieren te beschermen, ook al wordt dat een moeilijke opdracht. "Aasgieren migreren bijvoorbeeld tussen Israël en Palestina', zegt hij op de website van National Geographic. "Net als kraanvogels en ooievaars. Uiteindelijk zullen mensen moeten begrijpen dat ze één en dezelfde planeet delen."
Mede-onderzoeker David Wilcove beaamt dat: "Als we wachten totdat alle migrerende dieren worden bedreigd, dan verliezen we de voordelen van het huidige ecosysteem én de schoonheid van de migraties."
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten