dinsdag, augustus 12, 2008

Voedingscentrum wil snackbar weren uit arme wijk

AMSTERDAM - Het Voedingscentrum wil een verbod op nieuwe snackbars in arme wijken of in de buurt van scholen. Dat meldt dagblad Spits dinsdagochtend.
De Nederlandse regering zou volgens het Voedingscentrum in de strijd tegen overgewicht het voorbeeld moeten volgen van Los Angeles. Daar mogen in South LA ondernemers het komende jaar geen nieuwe eettenten openen waar ongezond eten wordt verkocht.
In Los Angeles is veel kritiek op de 'voedselapartheid', omdat de maatregel alleen geldt voor het arme stadsdeel. De gedachte erachter is dat arme mensen vaak dikker zijn omdat ze minder geld kunnen uitgeven aan gezond eten.
Aangezien kinderen extra gevoelig zijn voor verleidingen, zou een dergelijk verbod er zeker moeten komen in de buurt van scholen, laat het centrum weten.
Twee jaar geleden riep het Voedingscentrum de overheid al op een strenger vestigingsbeleid te voeren voor fastfood- en afhaalrestaurants. Wie vaak fastfood eet, heeft een grotere kans om dik te worden, is uit onderzoek gebleken.
Als we de strijd tegen overgewicht willen aangaan, dan moeten de overheid en het bedrijfsleven de consumenten helpen een gezonde keuze te maken, aldus het Voedingscentrum.
Minister Ab Klink (Volksgezondheid) ziet het niet als de taak van de rijksoverheid om te bepalen waar fastfoodbedrijven zich vestigen, liet hij dinsdag via een woordvoerder weten.
Wel kunnen gemeenten beperkingen opleggen. In de enige maanden geleden verschenen Voedingsnota heeft Klink geen uitlatingen gedaan over het vestigingsbeleid van snackbars en fastfoodketens.
(Bron)

Een verbod op snackbars in arme wijken? Het Voedingscentrum is een beetje in de war denk ik. De tijd dat arme luiden voor hun eigen bestwil door de verstandige, wijze, rijkere bovenlaag "geholpen" werden met het leven is allang voorbij.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Qua stakoverlast zou ik wel blij zijn met minder dan 3 snackbarren, 1 döner en 1 wokcentrum om de hoek.

Anoniem zei

Daar kan ik me wat bij voorstellen ja.