vrijdag, augustus 15, 2008

Opgraving toont groen verleden Sahara

AMSTERDAM - Sommige delen van de Sahara waren 5.000 jaar geleden groen en vruchtbaar. Amerikaanse wetenschappers hebben dat aangetoond met een opgraving van menselijke overblijfselen in Niger.
De paleontologen van de universiteit van Chicago waren eigenlijk op zoek naar de overblijfselen van dinosaurussen.
Tot hun verassing stuitten ze bij hun opgravingen in de Ténéré-woestijn in Niger echter op meer dan 200 menselijke graven uit de prehistorie. Nog nooit werd er zo'n grote begraafplaats gevonden in de Sahara.
De Ténéré-woestijn staat bekend als één van de meest dorre en droge plekken in Afrika. Toch wijzen de opgravingen op een groen verleden van het gebied. De wetenschappers vermoeden zelfs dat er vroeger een meer te vinden was.
"Overal waar je keek zag je botten van mensen en dieren die niet in een woestijn kunnen leven", verklaarde hoofdonderzoeker Paul Sereno. "Toen realiseerde ik me dat we in de groene Sahara stonden."
De resultaten van het onderzoek naar de begraafplaats staan deze week in het online wetenschappelijke tijdschrift PloS ONE. De menselijke overblijfselen komen uit twee periodes en horen ook bij twee verschillende volken. Sommige botten zijn ruim 10.000 jaar oud, andere skeletten zijn 4.500 tot 7000 jaar geleden begraven.
De leden van het 'jongste' volk - de Tenerian - waren vrij klein. Ze gebruikten mogelijk geavanceerde jachttechnieken, of leefden zelfs van veehouderij. De graven laten volgens de wetenschappers een verfijnde cultuur zien.
Sommige overledenen droegen bijvoorbeeld sierraden van dierentanden. Tussen de skeletten is verder opvallend veel stuifmeel gevonden, waarschijnlijk omdat alle leden van de stam werden begraven op een bed van bloemen.
Het oudste volk - de Kiffian - bestond volgens de onderzoekers voornamelijk uit jagers die soms wel 1 meter 80 lang werden. Zo bevatte een van de graven een groot mannelijk dijbeen met indrukwekkende richels - een overblijfsel van sterk ontwikkelde beenspieren.
"De man at veel proteïnen en had een actieve levensstijl", aldus onderzoeker Chris Stojanowski. "Het zou moeilijk zijn om zo'n groot en sterk lichaam te kweken zonder goede voeding."
(Bron)

Geen opmerkingen: