'Elektronisch patiëntendossier direct achterhaald'
DEN HAAG - Het systeem voor het elektronisch patiëntendossier (EPD) dat minister Klink wil invoeren, is al bij voorbaat verouderd.
Dat schrijven twee adviseurs van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) in het blad Medisch Contact, dat vrijdag verschijnt.
Het wetsvoorstel dat Klink bij de Tweede Kamer heeft ingediend, moet volgens hen worden aangepast, omdat het initiatief zoals het er nu ligt, uitgaat van het pre-internettijdperk.
"Het is alsof er een hogesnelheidstrein beschikbaar is en de overheid het gebruik van de paardentram verplicht stelt", stellen RVZ-adviseurs Leo Ottes en Onno van Rijen.
Volgens de experts maakt de in de wet beschreven infrastructuur geen gebruik van internet, maar is het een gesloten systeem met eigen beveiligde datalijnen. Op deze manier is het moeilijk patiënten toegang te geven tot hun eigen dossier en is het systeem niet "toekomstbestendig".
Het EPD moet het voor zorgverleners mogelijk maken elektronisch informatie over de patiënten uit te wisselen, zodat fouten bij de overdracht van gegevens worden voorkomen.
Klink heeft eerder dit jaar het wetsvoorstel bij de Tweede Kamer ingediend. Dat schrijft voor dat in september 2009 alle zorgverleners bij het landelijke EPD moeten zijn aangesloten.
De Tweede Kamer behandelt het wetsvoorstel na het zomerreces.
(Bron)
2 opmerkingen:
Blijkbaar hebben deze 2 "experts" hun huiswerk niet goed gedaan. Het EPD is wel zeker gebaseerd op internet technologie. Of die IP pakketjes nu over een privelijn of over het publieke internet gaan doet er niet toe. Een privelijn is veiliger en snelheid is gegarandeerd, en er kan altijd nog worden gekozen om het over het publieke internet te laten lopen, met alle veiligheidsnadelen die er bij horen. Het betreft hier overige alleen de uitwisseling van gegevens tussen ziekenhuizen en dergelijke, de patientgegevens worden niet opgeslagen in het EPD. Alleen de interface dus, de instituten bepalen verder zelf wat ze gebruiken aan oplossingen.
Ottes en Van Rijen kunnen zich beter met iets bezig houden waar ze wel verstand van hebben.
Gegevens vastleggen en transporteren, op wat voor manier dan ook, is nooit 100% veilig te maken.
En die vergelijking met een hogesnelheidstrein is ook een beetje lullig.
Een reactie posten