woensdag, juli 08, 2009

'Boete voor misbruik studiebeurs'

DEN HAAG - Misbruik van de studiebeurs moet worden bestraft met een boete. Boosdoeners moeten dan natuurlijk ook nog eens het ten onrechte geïnde beursgeld terugbetalen. Beide maatregelen moeten zo snel mogelijk in de wet worden opgenomen.
Dat zegt het ministerie van Onderwijs woensdag. Het die dag door de PvdA aangekaarte misbruik van de uitwonendenregeling is al langer bij het departement bekend en ook aan de Kamer gemeld.
Volgens PvdA-Kamerlid Hans Spekman hebben studenten vorig jaar voor 80 miljoen euro ten onrechte opgestreken door op te geven dat ze op kamers wonen, terwijl ze in werkelijkheid gewoon bij hun ouders wonen.
Minister Ronald Plasterk van Onderwijs is vorig jaar een breed onderzoek begonnen naar alle mogelijke middelen om dit soort misbruik tegen te gaan, zodat hij passende maatregelen kan nemen. Later dit jaar zal hij daarover rapporteren aan de Tweede Kamer, aldus zijn woordvoerder.
De Informatie Beheer Groep controleert of de student op een ander adres dan dat van de ouders staat ingeschreven.
Goed controleren kan echter alleen door de zogenoemde 'tandenborstelcontrole' aan huis. Dat kan alleen de recherche doen en het Openbaar Ministerie moet daarvoor ook nog eens voor ieder individueel geval toestemming geven.
(Bron)

Die tandenborstelcontrole slaat niet ergens op - ik woon alleen en heb er drie staan, dus ik zou samenwonen. ('Die andere twee zijn voor de katten, ja echt!')
Ik weet wel dat veel studenten officieel ergens wonen waar ze recht hebben op een uitwonendenbeurs en soms ook huurtoeslag, terwijl ze in de praktijk bij pa en/of ma wonen.
Je zou je ook kunnen afvragen waarom dat gebeurt.

Geen opmerkingen: