dinsdag, juli 07, 2009

‘Veganistisch dieet verzwakt botten'

AMSTERDAM – Mensen die zich houden aan een vegetarisch dieet, verzwakken daarmee mogelijk hun botten. Dat hebben Australische wetenschappers vastgesteld.
Wetenschappers van het Garvan Institute for Medical Research onderzochten het verband tussen het dieet en de botdichtheid van 2700 mensen.
Ze ontdekten dat de botten van vegetariërs gemiddeld genomen 5 procent zwakker waren dan de botten van ‘vleeseters.
Vooral veganisten, die totaal geen dierlijke producten eten, bleken in verhouding vaak over een minder dichte botmassa te beschikken.
Bij vegetarische proefpersonen die wel ei- en melkproducten aten was de verminderde botdichtheid verwaarloosbaar.
De bevindingen van de wetenschappers zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift American Journal of Clinical Nutrition.
Volgens hoofdonderzoeker Tuan Nguyen is het nog maar de vraag of de gemeten verschillen in botmassa in de praktijk ook leiden tot klachten, zoals meer breuken.
“De resultaten suggereren dat vegetarische diëten, en dan voornamelijk veganistische varianten, kunnen worden geassocieerd met een lagere dichtheid van botmineralen”, verklaart Nguyen op nieuwswebsite New York Daily News.
“Klinisch gezien is het verschil niet significant, maar gezien het stijgende aantal vegetariërs en het wereldwijde aantal gevallen van botontkalking is het de moeite waard om meer onderzoek te doen naar deze bevindingen”, aldus Nguyen.
(Bron)

2 opmerkingen:

Chipo zei

Zullen we eens over vlesetersproblemen beginnen?

Hippo zei

Daar is al zoveel over bekend.
Het meest wijze is waarschijnlijk toch: af en toe vlees eten (maar zeker niet elke dag), en af en toe vis, en dan liefst wel beesten die nog een beetje leven hebben gehad.
Hoewel ik me nog steeds verbaas over vlees waar dan op de verpakking staat dat het 'diervriendelijk geslacht' is. Diervriendelijk doodmaken, kweenie.