zondag, juli 05, 2009

Man dood na ruzie met taxichauffeur

AMSTERDAM - Een 44-jarige man is overleden nadat hij zondagochtend op het Leidseplein in Amsterdam in elkaar zou zijn geslagen door een 37-jarige taxichauffeur.
Het slachtoffer wilde vermoedelijk een taxi nemen, waarna om nog onbekende reden een vechtpartij ontstond. De taxichauffeur is opgepakt, aldus de politie.
Hulpverleners slaagden er in eerste instantie in om de ernstig gewonde man ter plekke te reanimeren. Zondagmiddag overleed hij echter in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.
Het misdrijf gebeurde rond tien voor half vijf op de taxistandplaats bij het Leidseplein. Hoewel nog onbekend is wat er precies is gebeurd, zijn er al tijden veel klachten over de taxichauffeurs op die plek.
Ze zouden korte ritten weigeren, veel te hoge prijzen vragen, ruzie maken met elkaar en klanten intimideren. Ook elders in Amsterdam zijn er veel problemen met chauffeurs.
De Amsterdamse wethouder Hans Gerson (verkeer) noemde het incident in een reactie ''een absoluut dieptepunt in de taxiwereld en iets wat absoluut niet te tolereren is''.
Gerson is van plan noodmaatregelen te nemen op het Leidseplein. Hij zei dat daar waarschijnlijk volgend weekeinde al extra toezichthouders en politieagenten staan.
Dat is sinds juni ook al het geval op de taxistandplaats bij het Centraal Station, een andere beruchte plek als het gaat om het gedrag van chauffeurs.
De wethouder gaat er ook in politiek Den Haag op aandringen haast te maken met een nieuwe taxiwet. De problemen in de Amsterdamse taxiwereld ontstonden namelijk toen de markt in 2000 werd geliberaliseerd.
Sindsdien mag iedereen taxi rijden. ''Er is langzamerhand sprake van een door iedereen erkende noodtoestand. Dan zou het toch mogelijk moeten zijn om dat voor elkaar te krijgen.''
De fatale vechtpartij van zondag is ''dramatisch''. Dat zei secretaris Hubert Andela van brancheorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer Taxi (KNV Taxi) zondag. ''Dat het een absurde uitwas is, staat buiten kijf.''
Andela kon verder nog niets zeggen over hoe dit incident heeft kunnen gebeuren. Hij zei dat de liberalisering van de taximarkt tot problemen heeft geleid in de Amsterdamse taxiwereld.
Of dit incident daar ook mee te maken heeft, durfde hij echter niet te zeggen. Daarvoor ontbreekt volgens hem nog te veel informatie over wat precies is gebeurd.
Ook directeur Richard van der Veen van Taxi Centrale Amsterdam (TCA) noemde het voorval van zondag "dramatisch". Hij vindt het ''buitengewoon slecht'' voor het imago van de taxibranche.
Hoewel hij het nog niet helemaal zeker wist, lijkt het er volgens Van der Veen niet op dat de taxichauffeur voor TCA reed. De meeste TCA-chauffeurs mijden het Leidseplein vanwege het wangedrag van de taxi's die daar staan. Die rijden meestal niet voor een centrale.
Om het wangedrag van sommige chauffeurs in Amsterdam aan te pakken, is het volgens de TCA-directeur nodig dat de taximarkt anders wordt georganiseerd. Chauffeurs zouden volgens hem moeten zijn aangesloten bij een centrale.
(Bron)

Geen opmerkingen: