Een op vijf meisjes slachtoffer seksueel geweld
UTRECHT - Ongeveer 12 procent van de vrouwen en 3 procent van de mannen in steden is ooit verkracht. Dat blijkt uit het rapport Seksuele Gezondheid in Nederland 2009 van de Rutgers Nisso Groep.
Ongeveer 15 procent van de vrouwen geniet niet of nauwelijks tussen de lakens. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van de Rutgers Nisso Groep, het kenniscentrum op het gebied van seksualiteit.
Het rapport is dinsdag aangeboden aan staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid.
De organisatie ondervroeg ruim zesduizend Nederlanders tussen de vijftien en zeventig jaar over thema's als anticonceptie en seksueel geweld. Ook werden er vragen gesteld over het plezier om met iemand naar bed te gaan.
Bij vrouwen is het seksueel geweld bijna altijd afkomstig van mannen of jongens. Bij de mannen was 45 procent van de geweldplegers een vrouw of meisje. In bijna alle gevallen gaat het om bekenden van het slachtoffer.
Staatssecretaris Jet Bussemakers van Volksgezondheid noemt de cijfers over het seksueel geweld ''schokkend''. Ongeveer 12 procent van de vrouwen zegt ooit verkracht te zijn. In het najaar wil ze met maatregelen komen.
Seksuologe Willeke Bezemer zegt niet te schrikken dat ongeveer 15 procent van vrouwen niet van seks geniet. ''Bij vrouwen met jonge opgroeiende kinderen zijn ze vaak zo druk dat de seks daaronder lijdt."
"Ook op latere leeftijd rennen ze soms de benen uit het lijf.'' Volgens haar hoeft de relatie er niet onder te lijden als de twee partners op dezelfde golflengte zitten. ''Dan doe je het gewoon minder vaak''.
Vrouwen blijken verder te goochelen met de anticonceptie. Bijna 60 procent van de pilslikkers zegt wel eens de pil te vergeten. Uit het Rutgers Nisso-onderzoek blijkt ook dat bijna een kwart van de ondervraagden het moeilijk vindt de morning-afterpil te kopen.
Velen schamen zich er voor of zijn bang herkend te worden. Bijna een op de zes vrouwen en ruim een op de tien mannen heeft ooit een onbedoelde zwangerschap meegemaakt.
De seksuele 'gezondheid' van jonge stadbewoners, in veel gevallen van allochtone afkomst, is matig ontwikkeld blijkt uit de studie. In die groep komt vaak seksueel geweld en geslachtsziekten (soa's) voor.
Daarom is bijvoorbeeld de GGD in Rotterdam het zogenoemde SENSE-spreekuur begonnen bij scholen en buurthuizen. Bedoeling is om jongeren betrouwbare informatie over seks te geven. Met subsidie van het ministerie van Volkgezondheid is het project inmiddels uitgerold over het hele land. Ook is er een website in de lucht.
Van de vijftien- en zestienjarigen blijkt een kwart van de jongens en ruim een derde van de meisjes geen maagd meer. De Rutgers Nisso Groep pleit voor meer seksuele voorlichting op de basisschool waarbij er meer aandacht moet komen aan het kennen en waarderen van het menselijk lichaam en het kunnen genieten van seksuele gevoelens.
Dat kan wellicht ongewenste zwangerschappen, seksueel geweld en geslachtsziekten voorkomen, zegt het instituut.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten