dinsdag, september 29, 2009

Christelijke sekte met gratis uitzendkrachten "ongehoord"

Het uitzendbureau DWN Service van de christelijke sekte Noorse Broeders laat werknemers als 'vrijwilliger' werken voor commerciële bedrijven, zoals Gamma , Mediamarkt, Intratuin en Hema. Het bureau draagt geen sociale lasten en premies af. "Ongehoord", noemde vakbondsbestuurder Marcel Nuyten de gang van zaken in het tv-programma Netwerk.
DWN Service ontduikt de wetgeving voor het minimumloon en de geldende cao. Het betaalt geen loonbelasting en sociale premies en draagt geen pensioengeld af, zegt Nuyten. "Dit is concurrentievervalsing. Het is onbegrijpelijk dat de Belastingdienst hiermee akkoord gaat."
Actualiteitenprogramma Netwerk bracht maandagavond een reportage over uitzendbureau DWN Service in het Noord-Hollandse De Rijp. Het bureau hoort bij de sekte Noorse Broeders uit Noorwegen. De opbrengst van DWN Service - enkele miljoenen per jaar, volgens directeur Jonathan van der Linden - gaat naar de organisatie in Noorwegen, maar ook naar 'goede doelen' in Oekraïne en Kameroen.
Volgens DWN gaat de Belastingdienst akkoord met de constructie waarbij het bureau werknemers als vrijwilliger laat werken voor commerciële organisaties. Marcel Nuyten van FNV Bondgenoten heeft inmiddels een klacht ingediend bij de Arbeidsinspectie en bij de geschillencommissie van de ABU-cao voor uitzendkrachten.
"De commissie zal loonstroken opvragen en die kan DWN natuurlijk niet geven. Dat roept meteen de vraag op of dit wel een uitzendbureau is." Nuyten waarschuwt de bedrijven die gebruik maken van DWN dat zij wettelijk aansprakelijk zijn voor bijvoorbeeld een juiste betaling van het minimumloon. Hij vindt het "gewoon heel raar" dat de Belastingdienst op deze manier meewerkt aan subsidiëring van dubieuze goede doelen.
(Bron)

Geen opmerkingen: