dinsdag, september 29, 2009

Zeer zware aardbeving bij Amerikaans Samoa

WASHINGTON - Onder de Stille Oceaan in de buurt van Amerikaans Samoa heeft zich dinsdagmorgen (lokale tijd) een zeer zware aardbeving voorgedaan met een kracht van 8,3 op de schaal van Richter. Dat heeft het Tsunami Waarschuwingscentrum bekendgemaakt.
Een nog onbekend aantal inwoners van Amerikaans Samoa is om het leven gekomen door een tsunami, die ontstond na de zware aardbeving. Dat maakten de autoriteiten bekend.
Het radiostation Radio New Zealand meldde op basis van ooggetuigen dat een aantal huizen in kustdorpen op Amerikaans Samoa zijn verwoest. Ook werden auto's meegesleurd door de vloedgolf.
De aardbeving zou volgens de lokale autoriteiten anderhalve minuut hebben aangehouden. Ook zou zich een reeks naschokken hebben voorgedaan.
Ook voor onder meer Tonga, Tuvalu, Fiji, Nieuw-Zeeland en Frans-Polynesiƫ is een tsunamiwaarschuwing afgegeven.
Het waarschuwingscentrum vermoedt dat hoge golven veel verwoestingen hebben aangericht op kusten van nabijgelegen eilanden.
De Amerikaanse Geologische Dienst meldde eerder nog dat de beving een kracht had van 7,9 op de schaal van Richter.
De beving had plaats in de oceaanbodem 190 kilometer ten zuidwesten van Amerikaans Samoa.
Amerikaans Samoa ligt circa 2600 kilometer ten noordoosten van Nieuw-Zeeland. De aardbeving gebeurde om 06.48 uur (lokale tijd).
Veel eilanden in het gebied zijn klein en beschikken niet of nauwelijks over heuvels en bergen.
(Bron)

Tsunami warning for New Zealand

The Ministry of Civil Defence has issued a tsunami warning for New Zealand after a 7.9 magnitude earthquake struck Samoa this morning.
Residents of Great Barrier Island, Waiheke and some parts of the Bay of Plenty and Coromandel have been warned to move to higher ground as a precaution.
North Shore City Council is warning people to stay off its beaches.
(Bron)

De verwachting is een golf van een meter. Laten we hopen dat dat klopt, want er werd eerder een golf van 7 meter gemeld - maar hoe betrouwbaar dat bericht is?

Geen opmerkingen: