donderdag, oktober 01, 2009

Leger toont ware gezicht in Guinee

CONAKRY - Het leger van het West-Afrikaanse land Guinee heeft een ware golf van terreur losgelaten op de bevolking van de hoofdstad Conakry.
Meer dan honderd mensen zijn vermoord en een onbekend aantal vrouwen werd verkracht. Dat bleek dinsdag uit verklaringen van mensenrechtenorganisaties en ooggetuigen.
Aanleiding voor de geweldsexplosie was een demonstratie tegen de junta, die de oppositie maandag hield. Het leger schoot met scherp op de circa 50.000 betogers, die zich hadden verzameld in een stadion. De aanwezigen wilden protesteren tegen de presidentiële ambities van juntaleider Moussa Dadis Camara.
Militairen hielden later huis in andere delen van Conakry. Winkels en woningen werden geplunderd, vrouwen verkracht. Dinsdag was het opnieuw onrustig in de hoofdstad van het ongeveer tien miljoen inwoners tellende Guinee. Er waren diverse meldingen van schietpartijen en verkrachtingen door militairen. Winkels bleven gesloten.
De politie stelde dat tot nog toe 87 mensen om het leven zijn gekomen, maar bronnen binnen ziekenhuizen in Conakry, mensenrechtenactivisten en andere onafhankelijke waarnemers stellen dat het dodental veel hoger ligt. Het zou gaan om 157 doden en meer dan 1200 gewonden.
Volgens de oppositiepartij Unie van de Republikeinse Krachten heeft de junta zoveel mogelijk lijken verstopt om de omvang van het bloedbad te verbergen. Een bron bij het Rode Kruis wist te melden dat militaire commandanten orders gaven om lijken over te brengen naar een legerkamp, in plaats van naar mortuaria.
''Soldaten schoten overal en ik zag mensen neervallen'', zei Mouctar Diallo, een lid van de oppositiebeweging dat in het stadion was. ''Vrouwen werden in het openbaar verkracht. Ik heb dat zelf gezien'', zei hij tegen het Franse radiostation RFI. ''Soldaten stopten hun geweren in de vagina's van deze vrouwen''. Militairen zouden ook hun bajonetten hebben gebruikt bij het vermoorden van betogers.
Moussa Dadis Camara, die in december vorig jaar aan de macht kwam via een geweldloze staatsgreep, zei in een reactie dat hij niet bekend was met de meldingen van verkrachtingen. Hij erkende wel dat een aantal militairen was losgeslagen.
Onder de gewonden was oud-premier Sydia Touré, die bij presidentsverkiezingen een serieuze bedreiging zou kunnen vormen voor Camara. Touré zei tegen het persbureau AFP dat het militaire regime ''een opzettelijke poging'' had gedaan om de oppositie te elimineren.
Camara beloofde in het verleden dat hij zich in 2009 niet kandidaat zou stellen voor het presidentschap. Later verplaatste hij de verkiezingen naar 2010 en begon hij te zinspelen op deelname.
De internationale gemeenschap heeft met afschuw gereageerd op het geweld in Guinee. Zo stelde topman Ban Ki-moon van de Verenigde Naties dat het leger zich schuldig heeft gemaakt aan het toepassen van ''excessief geweld''. Hij is geschokt door de sterfgevallen, het hoge aantal gewonde mensen en de vernieling van bezittingen.
(Bron)

Een aantal militairen zijn losgeslagen. Sja.

Geen opmerkingen: