Baby's uit lager milieu zijn lastiger
ROTTERDAM - Kinderen die worden geboren uit ouders met een lage opleiding en een laag inkomen hebben een moeilijker temperament dan baby's van hoogopgeleide vaders en moeders.
Tot die conclusie komt kinderpsycholoog Pauline Jansen van het Erasmus MC in haar promotieonderzoek.
Het verschil zou al na zes maanden zijn te zien. De kinderen huilen bijvoorbeeld hard bij het in bad gaan, aankleden en het verwisselen van luiers.
Ook vallen ze lastiger in slaap, zijn ze sneller afgeleid en reageren ze heftiger op veranderingen.
''Hoewel alle baby's daar wel eens last van hebben, hebben kinderen met een moeilijker temperament deze problemen in veel ergere mate'', zegt Jansen.
Ze pleit voor het vroegtijdig opsporen van deze gedragsproblemen zodat die ook vroegtijdig kunnen worden aangepakt omdat een moeilijker temperament een voorspeller van latere gedragsproblemen zijn.
De promovenda stelt dat verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan het feit dat baby's uit gezinnen met een lagere sociaal-economische positie een moeilijker temperament hebben.
''Ouders of verzorgers hebben vaker last van stress en de moeder heeft vaker psychische problemen. Daarnaast zijn het vaker gezinnen met een alleenstaande moeder.''
Jansen onderzocht ook de invloed van sociale ongelijkheid op de zwangerschap. Daaruit blijkt dat vrouwen met een lagere opleiding een groter risico lopen op een vroeggeboorte en een laag geboortegewicht van hun kind.
Dat komt omdat deze zwangere vrouwen vaker roken en meer last hebben van stress. Verschil in zwangerschapsuitkomsten ziet ze niet.
Vrouwen zonder een betaalde baan hebben een net zo groot risico op zwangerschapscomplicaties als vrouwen met betaald werk.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten