Politie omsingelt universiteit Teheran
TEHERAN - Honderden Iraanse politieagenten hebben maandag de Universiteit van Teheran omsingeld. Elders in de stad treedt de politie op tegen betogers.
Dat hebben getuigen laten weten. Met afsluiting van de universteit willen de autoriteiten betogingen tegen het regime voorkomen. Ook op toegangswegen naar de universiteit staat politie.
Iran herdenkt maandag op de Dag van Student de dood van drie studenten in 1953. Zij werden omgebracht door veiligheidstroepen van de sjah, die in 1979 ten val werd gebracht.
Volgens een getuige treedt de politie elders op een plein in het centrum van de stad hard op tegen demonstranten. De betogers zouden slogans tegen de regering roepen.
Zeker twee vrouwelijke betogers zijn opgepakt, aldus een door hervormers gebruikte website.
Volgens getuigen gebruikte de politie in het centrum van Teheran traangas en de wapenstok tegen actievoerders. Ook zou het netwerk voor mobiele telefonie in de Iraanse hoofdstad zijn platgelegd om de communicatie tussen aanhangers van oppositieleider Mir Hossein Mousavi te bemoeilijken.
De autoriteiten vrezen dat de studenten maandag de straat opgaan om te betogen. Eerder dit jaar waren er al massale protesten tegen de herverkiezing van president Mahmoud Ahmadinejad in juni.
De politie en de Revolutionaire Garde hebben laten weten hard op te zullen treden tegen actievoerders. De overheid heeft alle betogingen verboden.
Volgens een website van hervormingsgezinden zijn in de afgelopen dagen al tientallen studenten opgepakt. Bovendien heeft het regime de internationale media verboden van maandag tot en met woensdag vanuit het land verslag te doen.
Ook is de toegang tot het internet in Teheran beperkt. E-mailen is niet mogelijk en websites van oppositiefiguren zijn geblokkeerd.
Volgens Mir Hossein Mousavi, de belangrijkste oppositieleider, zal de regering er niet in slagen de protesten tegen het regime de kop in te drukken. ''Als je de universiteiten het zwijgen oplegt, wat kan je dan doen aan de situatie in de maatschappij?'', aldus Mousavi op zijn website.
De oppositie gebruikt officieel gesanctioneerde demonstraties om massaal de straat op te gaan. Na de omstreden presidentsverkiezing van 12 juni, die volgens de oppositie via fraude door Ahmadinejad werd gewonnen, gingen tegenstanders van het regime geregeld protesteren.
De politie arresteerde daarbij honderden mensen; ook vielen er zeker dertig doden. De autoriteiten verboden daarna betogingen van de oppositie.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten