donderdag, december 10, 2009

'Politie Nigeria doodt honderden gevangenen'

ABUJA - De politie in Nigeria maakt zich elk jaar schuldig aan het doden, martelen en doen verdwijnen van honderden gevangenen. Alleen degenen die genoeg geld hebben om de politie om te kopen, kunnen hun veiligheid in het West-Afrikaanse land garanderen.
Dat stelt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een woensdag gepubliceerd rapport. In de meeste gevallen wordt er geen onderzoek verricht en komen de verantwoordelijken met hun wandaden weg, aldus Amnesty.
Veel mensen komen nooit te weten wat er met hun familielid is gebeurd. De politie beweert vaak dat de slachtoffers gewapende roofovervallers waren die probeerden te ontsnappen, terwijl dit lang niet altijd het geval is, meent de mensenrechtenorganisatie.
Medewerkers van Amnesty brachten in juni een bezoek aan een detentiecentrum in de hoofdstad Abuja. Daar zaten gevangenen vast in een voormalig slachthuis. Een agent die anoniem wilde blijven, stelde dat het gewapende roofovervallers betrof die daar werden doodgeschoten.
Volgens de organisatie maakt de Nigeriaanse politie misbruik van de regel die toegestaat dat verdachten en gevangenen mogen worden neergeschoten als zij ontsnappen. De regering treedt onvoldoende op tegen het wangedrag van de politie, aldus Amnesty.
De mensenrechtenorganisatie baseert haar onderzoek op gesprekken met familieleden van mensen die werden geëxecuteerd door de politie of verdwenen tijdens voorarrest. Amnesty interviewde daarnaast onder meer advocaten, rechters en functionarissen in 2007 en 2008.
(Bron)

Geen opmerkingen: