dinsdag, december 08, 2009

Decennium nog nooit zo warm als nu

Het eerste decennium van de 21e eeuw is het warmste sinds 1850, het jaar waarin werd begonnen met het bijhouden van de temperatuur. Dat heeft de WMO, het meteorologisch instituut van de VN, bekendgemaakt op de klimaattop in Kopenhagen.
Secretaris-generaal Jarraud zegt dat we zonder twijfel in een periode van opwarming zitten. "Waarschijnlijk wordt 2009 het op vier na warmste jaar sinds de metingen begonnen", illustreerde Jarraud met een grafiek die een oplopende lijn liet zien.
In sommige gebieden in Afrika en in een deel van Centraal-Azië is de gemiddelde jaarlijkse temperatuur waarschijnlijk nooit hoger geweest dan nu, aldus Jarraud.
Volgens NASA zijn de andere warmste jaren 1998, 2005, 2006 en 2007. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie zegt dat de verschillen tussen die jaren zo klein zijn dat ze statistisch insignificant zijn.
De temperatuur op aarde sinds 1998 is inzet van felle debatten op weblogs over klimaatverandering. Klimaatsceptici zeggen dat de temperatuur sinds 1998 juist is gedaald.
1998 was een bijzonder warm jaar in de temperatuurmetingen, een piek omhoog, volgens klimaatwetenschappers een gevolg van een bijzonder sterke El Niño. Daarna daalde temperatuur, maar volgens de WMO is de temperatuur de afgelopen tien jaar wel hoger gebleven dan het gemiddelde in de jaren negentig.
(Bron)

Geen opmerkingen: