vrijdag, januari 22, 2010

Oosterse tortel voor 't eerst Nederland

WERGEA - In het Friese Wergea is een zeldzame Oosterse tortel gesignaleerd. De duif werd per toeval gefotografeerd door vogelaar Gerrit Nijboer.
''Ik had hem niet herkend. Ik dacht dat het een zomertortel was.'' Het is volgens Vogelbescherming Nederland de eerste keer dat een Oosterse tortel in Nederland is gezien.
''Normaal gesproken leeft en overwintert hij in Centraal-Aziƫ'', aldus woordvoerder Hans Peeters.
Het Friese plaatsje werd vrijdag overspoeld met fotografen en vogelaars. ''Vanochtend om half negen stond de eerste vogelaar op de uitkijk, hij kwam helemaal uit Maastricht.''
Nijboer zegt dat er bijna constant vreemden in het dorp zijn. ''Met grote verrekijkers en telelenzen. Niemand heeft volgens mij nog een goede foto, terwijl ikzelf gewoon een simpel cameraatje heb gebruikt'', gniffelt hij.
De Oosterse tortel is volgens Peeters uit de koers geraakt. ''Het kan zijn dat de scherpe oostenwind de vogel in de war heeft gebracht.'' De kans dat de vogel op eigen kracht terugvliegt is klein.
Wel worden zijn overlevingskansen hoog ingeschat, aangezien het dier een zaadeter is en dat is er genoeg. Voortplantingskansen heeft het duifje echter weinig. De enige mogelijke partner is de zomertortel. Deze vogel is echter ook zeldzaam in Nederland.
(Bron)

Geen opmerkingen: